FOTO: twitter

Olimpijski komitet Kanade prvi je odlučio da zbog pandemije koronavirusa neće slati sportiste na Olimpijske igre u Japanu, ukoliko budu održane kako je najavljeno. OKK uputio apel MOK-u da odloži igre.

Olimpijski komitet Kanade saopštio je da njihovi sportisti neće putovati u Tokio. Bojazan od koronavirusa bila je jača i komitet se odlučio za ovakav potez. Kanađani su uputili apel Međunarodnom olimpijskom komitetu da pomjere igre za godinu dana, sve u cilju zaštite svih učesnika u cijelog društa uopšte.

"Olimpijski i Paraolimpijski komitet Kanade donijeli su tešku odluku da ne pošalju sportiste na Olimpijske i Paraolimpijske igre 2020. OKK i POKK pozivaju čelne ljude MOK-a i MPOK-a da odlože Igre za godinu dana. Mi ćemo im ponuditi svu pomoć kako bi riješili problem kompleksnosti kalendara. Razumijemo kompleksnost, ali ništa nije važnije od zdravlja i sigurnosti naših sportista i svjetske zajednice".

„To se ne odnosi samo na zdravlje sportista - već i na javno zdravlje. Sa rizikom koronavirusa i svim povezanim rizicima nije sigurno za naše sportiste da nastave sa treninzima za ove Igre. Zdravlje i sigurnost njihovih porodica i šire kanadske zajednice je najvažnije. U stvari, to je u suprotnosti sa zdravstvenim savjetima na koje pozivamo sve Kanađane."

„OKK i POKK su pregledali pismo i vijesti koje je MOK poslao u nedelju. Zahvaljujemo se MOK-u na njegovom uvjerenju da neće otkazati Igre u Tokiju 2020. i cijenimo to što razumiju važnost ubrzanja svog donošenja odluka u vezi s mogućim odlaganjem."

„Takođe, pozdravljamo MOK zbog priznanja da očuvanje zdravlja i dobrobiti nacija i suzbijanje virusa mora biti naša najveća briga. Nalazimo se usred globalne zdravstvene krize koja je daleko značajnija od sporta."

„OKK i POKK žele da se zahvale kanadskim sportistima, partnerima i kanadskoj sportskoj zajednici na strpljenju. Ostajemo u nadi da će se MOK i MPOK složiti sa odlukom o odlaganju Igara kao dio naše kolektivne odgovornosti da zaštitimo naše zajednice i radimo na suzbijanju širenja virusa", navodi se u saopštenju Olimpijskog komiteta Kanade.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )