FOTO: null

Ekološko udruženje ,,Eko put,, u Bijeljini održalo je danas uličnu akciju čiji je cilj obezbjeđivanje vikenda bez automobila u centru grada.

Koordinator projekta Snežana Jagodić Vujić najavila je da će u akciji biti prikupljeno stotinu potpisa podrške građana za ovu inicijativu na razglednicama koje će biti upućene gradonačelniku. 

Evropsku inicijativu "U grad bez automobila" nevladine organizacije u Bijeljini podržavaju od 2002. godine, ukazujući da je zagađenje vazduha u gradu prvenstveno uzrokovano saobraćajem. 

Vujićeva je rekla da je u kampanji 2010. godine sakupljeno više od hiljadu potpisa građana za inicijativu "Centar grada vikendom bez automobila", a 2013. predato je više od 500 potpisa građana. 

Prema njenim riječima, ova inicijativa još nije prošla skupštinsku proceduru i Bijeljina je jedan od rijetkih gradova u Republici Srpskoj koja nema pješačku zonu. 

"Ekološka svijest o održivom transportu i gradovima po mjeri čovjeka kod nas je još na vrlo niskom nivou, naročito kod građana koji su korištenje automobila od potrebe za transportom pretvorili u čist snobizam", dodala je Vujićeva. 

Ona je podsjetila na dosadašnje analize monitoringa saobraćaja u centru grada prema kojima oko zgrade gradske administracije u Bijeljini za jedan sat prođe i do 1.500 automobila.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )