FOTO: null

Prema evidenciji bijeljinskog Doma zdravlja, više od 90 odsto djece do sedam godina na ovom području vakcinisano je protiv malih boginja, rubeola i parotitisa.

Obuhvat starijih godišta, koja treba da dobiju dve doze je nešto manji, odosno vakcinisano je od 75 do 80 odsto pacijenata.

Budući da je do pre samo nekoliko meseci obuhvat vakcinacije bio do 55 odsto, iz ove zdravstvene ustanove, pokrenuli su kampanju, koja je urodila plodom.

Dom zdravlja Bijeljina od novembra je počeo da upućuje pozive roditeljima koji nisu doveli svoju decu na vakcinaciju i rezultat toga je 1.600 vakcinisane dece u samo četiri meseca.

Načelnik Higijensko - epidemiološke službe Doma zdravlja u Bijeljini Zoran Dakić, kaže da ohrabruje činjenica da je u odnosu na isti period prošle godine tri do četiri puta povećan broj vakcinisane dece.

- Raduje nas što roditelji poštuju ovu obavezu i što se svest o važnosti imunizacije podiže na viši nivo – kaže Dakić.

On podseća da vest da MMR vakcina izaziva autizam potiče od jednog članka, koji je pre 20 godina objavljen u uglednom međunardnom časopisu.

Dakić naglašava da su sve kasnije studije potvrdile da apsolutno nema nikakve povezanosti između MMR vakcine i autizma.

On upozorava da bez obzira na to šta se priča u javnosti, vakcinacija predstavlja jedini siguran vid zaštite.

- Male boginje su obolenje koje veoma lako prenosi. U običajenom kliničkom toku ne izaziva velike probleme, ali može da se desi da u dva do tri slučaja na hiljadu obolelnih lica da dođe do smrtnom ishoda. Moguće komplikacije su zapaljenje pluća odnosno zapaljenje mozga – rekao je Dakić.

Dodaje da u poslednjih desetak godina na ovom području nije zabeležen ni jedan slučaj težih nus pojava vezanih za MMR vakcinu.

Većina stanovnika Semberije smatra da je imunizacija potrebna i da nas ona štiti od mnogobrojnih obolenja. Ima i oni koji se dvoume, zbunjeni stavom pojedinih ljudi koji se javno protive vakcinaciji dece.

Snežana Cvetinović vakcinisala je sve svoje tri ćerke.

– Moja sestra i ja smo kao male isprimale sve vakcine. To je nekada bilo obaveza roditelja. Pomno sam pratila u medijima kontroverze oko vakcinacije dece, ali smatram da je decu bolje zaštiti nego strepiti svaki dan - kaže Bijeljinka.

Sa druge strane, Slavka Savičić vakcinisalo je jedno dete, ali ne i drugo.

- Kad se počelo spekulisati oko ispravnosti tih vakcina, njihovog kvaliteta i mogućih posledica po decu, ja sam prestala da ih vodim u dispanzer. Koga god sam pitala od roditelja, imaju podeljena mišljenja. Moja deca su sad velika ali ne znam šta bih savetovala ovim mladim roditeljima - kaže Slavka.

Ukoliko roditelj ili staratelj odbija vakcinaciju, tu informaciju doktori su dužni da proslede nadležnoj zdravstvenoj republičkoj inspekciji.

Propisane kazne za odbijanje vakcinacije iznose od 100 do 1.000 KM, upozoravaju iz Doma zdravlja i pozivaju roditelje da vakcinišu decu.


Nabavljeno 2.000 doza za grip

U bijeljinskom Domu zdravlja  pacijenti se mogu vakcinisati i protiv sezonskog gripa.

Nabavljeno je 2.000 doza, od čega 1.000 za rizične kategorije stanovništva. Plaćanja  su oslobođeni pacijenti na dijalizi, dijabetičari, osobe koje su imale kardiohirusrške zahvate na srcu, deca sa cističnom fibrozom i deca sa poremećajima na srcu nastali kao rezultat reumatske groznice, osobe ometene u razvoju a žive u kolektivnom smeštaju, zdravstveni radnici koji rade na intenzivnoj nezi i infektološkim odelenjima.

Građani koji nisu oslobođeni vakcinu plaćaju  20 maraka.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )