FOTO: null

Kameni ili Djevojački most kod sela Kovačići, na dvadesetak kilometara od Banjaluke, je atraktivni prirodni fenomen, koji je poznat i kao jedno od opremljenijih penjališta u okolini grada, a sve više privlači turiste i znatiželjnike.

Do mosta se može doći jedino pješke, ali se može vidjeti s ceste koja vodi prema Krupi na Vrbasu.

Kameni most se nalazi na 24. km magistralnog puta Banjaluka - Jajice, kod restorana "Ada", gdje se nalazi i veliki parking s obje strane saobraćajnice.

Nakon što ste se parkirali, potrebno je da pređete žuti pješački most, a potom pratite stazu uz brdo da biste došli do penjališta.

Dužina mosta iznosi više od 70 metara, visina unutrašnjeg većeg otvora je 22, a širina 13 metara, te je Kameni most najveća prerast u RS, koje uglavnom nalazimo u klisurama rijeka ili na njihovim kanjonskim stranama.

Kameni most je zasad najopremljenije penjalište u okolini Banjaluke.

U Turističkoj organizaciji grada (TOBL) kažu da je na ovoj stijeni uređeno nekoliko desetina penjačkih smjerova.

"Ovdje dolaze ljudi iz cijelog svijeta da se bave penjanjem. Osim za penjanje, ovo mjesto je idealno za pješačenje i opuštanje. Svima preporučujemo da posjete vrh Kamenog mosta, izvanrednog prirodnog fenomena, najvišeg u BiH, s kojeg se pruža pogled na Vrbas pri ulazu u Zvečajsku klisuru s jedne i penjalište sa druge strane", rekao je Zoran Sanković, samostalni stručni saradnik u TOBL.

Prirodni Kameni most je i mjesto polazišta planinarsko-pješačke staze "Kočićevim stazama", koja vodi sve do manastira Gomionica.

Lokalno stanovništvo ovaj most još zove i Djevojački most, zbog legende koja se prepričava.

Naime, legenda kaže da se djevojka zbog neuzvraćene ljubavi popela na Kameni most i bacila se. Priča se tragično završava i otud naziv Djevojački most.

U TOBL ističu da je posebno značajno što se ovaj most nalazi u neposrednoj blizini turističke zone Krupa na Vrbasu, koja je već afirmisana turistička zona, ali napominju i dalje planove unapređenja turističke ponude ovog prostora.

"Realizacijom projekata, kao što su izgradnja panoramskih platformi i uređenje pješačkih i biciklističkih staza u kanjonu Tijesno, dodatno će biti unaprijeđena turistička ponuda posmatranog prostora i dodatno turistički valorizovano šire područje, pa samim tim i lokalitet Kamenog mosta", istakao je Sanković.

Alenka T., turistkinja iz Slovenije, kaže da su joj tokom posjete Banjaluci zaposleni u hostelu preporučili da posjeti Kameni most sa svojim društvom pošto vole prirodne atrakcije, te da su se oduševili, a i "protegnuli noge" pješačkom stazom.

"Kameni most je primjer kad priroda izvaja čudo, a pogled na njega i oko njega je fenomenalan. Razmišljamo čak na proljeće da dođemo na kampovanje", kazala je ona.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )