FOTO: null

Čudesno zanimljive kamene figure, vajarsko delo prirode na dolemitičnoj steni koja se strmoglavo spušta u kanjon rečice Gračanica kod istoimenog naselja nadomak Bugojna, oduvek su plenile pažnju putnika namernika.

Ovaj kameni reljef, nastao vanjskom zemljinom dinamikom: voda, vetar, sunce i led, a koji je opstao uspravan i gord zahvaljujući mehanički otpornijim delovima dolomitične stene, narod je oduvijek nazivao – “Okamenjeni svatovi”, piše aura.ba.

Postoji više narodnih predanja koje kruže oko ovog prirodnog fenomena, ali uglavnom sve legende, prepričavane na ovaj ili onaj način jezikom maštovitih kazivača, imaju tragični kraj priče o stradanju svatova.

Kletva stare cure

Kazuje se kako je, birvaktile, naočiti ženik skupio svatove ispred bele kule Susida i sa njima krenuo da isprosi najlepšu djevojku u ovim krajevima. Lepotica je čekala u svojim odajama u tadašnjem gradu Vesela. Svatovi zakićeni, veseli, na besnim konjima pregaziše rečicu Buntu kod Čoban – kamena. Buntu pregaziše, vodu zamutiše.

O tome narodna pesma kazuje:

“Svati vodu mute, vodu mute i ne slute / da je na vodi cura stara rublje prala, / cura stara oholica prava./ Mutnu vodu oholica gleda, mutnu vodu gleda,/ a svate klete i proklinje:/ Dabogda vam puti bili pusti,/ pratio vas vrag i mrak gusti. /Kud hodili, staze ne vidili, u kamen se ladni pretvorili. / Kamenom se okamenili /ko meni vodu zamuti…”!

Tragičan kraj

Nadalje legenda kazuje kako svatovi prođoše po lepu nevestu, ništa ne sluteći. U povratku na putu do Vesele, sa lepoticom mladom i stasitim mladoženjom, behu još veseliji. Pevalo se i šenlučilo. Kad su došli na Susid, pa se prvi jahači spustiše prema rečici, nebo se zamrači i iznenada zapuha ledeni severac Kalinjanin.

Zavlada tama, a iz tame poče dopirati otegnut plač i jecaj koji je ledio krv u žilama. Kad se tama razišla i nebo razvedrilo, pred očima se ukazao jeziv prizor: Svatovi okamenjeni, zaustavljeni konji besni. U kamen se pretvorili i mlada i mladoženja. Do vedrog neba dizao se plač onih koji su ispratili i čekali svatove.

Od njihovih suza Gračanica je nabujala, a stara cura, kada je uvidela koliko je zla počinila svojom kletvom, bacila se u mutnu vodu i nestala. Niko nikada njeno telo nije pronašao.

Među kamenim kipovima, neki su skloni kazati kako se lepo mogu raspoznati ljudski likovi. Posebno su uočljivi likovi nesuđenih životnih supružnika.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )