FOTO: infobijeljina.com

Istraživanje UNHCR-a i IPSOS-a otkriva složene stavove građana BiH prema migrantima i izbjeglicama, sa mješavinom podrške i skepticizma. Dok većina vjeruje da izbjeglice trebaju utočište, mnogi su zabrinuti zbog ekonomskih motiva migranata.

Prema istraživanju koje su sproveli UNHCR i IPSOS u aprilu i maju 2024. godine, stavovi građana Bosne i Hercegovine o migrantima i izbjeglicama su podijeljeni. Ispitano je ukupno 33.197 odraslih osoba iz 52 zemlje svijeta, uključujući i BiH. Rezultati pokazuju da većina građana BiH podržava pravo prisilno raseljenih osoba na utočište, ali istovremeno izražavaju zabrinutost zbog mogućih ekonomskih motiva migranata.

Od ispitanika iz BiH, 73% smatra da prisilno raseljene osobe trebaju moći pronaći utočište u drugim zemljama, tražeći spas od progona i rata. Međutim, 48% vjeruje da većina stranaca koji žele doći u BiH nisu izbjeglice, već da dolaze iz ekonomskih razloga ili da iskoriste socijalne usluge.

Stavovi o doprinosu izbjeglica društvu su također podijeljeni. Dok 27% ispitanika vjeruje da izbjeglice mogu dati pozitivan doprinos državi, 34% smatra da BiH mora potpuno zatvoriti granice za izbjeglice jer trenutno ne može primiti više.

Humanitarni duh građana BiH je evidentan, s obzirom na to da 33% ispitanika tvrdi da su donirali novac ili potrepštine izbjeglicama. Ipak, postoji i zabrinutost da je BiH prihvatila veći broj izbjeglica nego što bi trebala, što smatra 40% ispitanika.

Pristup osnovnim uslugama za izbjeglice je još jedna tema koja dijeli mišljenja. Većina ispitanika podržava pun pristup obrazovnom i zdravstvenom sistemu za izbjeglice, sa 61% koji smatraju da izbjeglice trebaju imati puni pristup obrazovnom sistemu i 55% koji podržavaju puni pristup zdravstvenom sistemu u BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )