FOTO: null

Izmorila je semberske poljoprivrednike ova u svakom smislu neizvjesna godina. Takvom je učinilo prije svega dugo i sušno ljeto, koje je prijalo samo ječmu i pšenici.

One ratarske kulture od kojih najviše zavisi opstanak stočnog fonda u zimskim mjesecima prošle su na većini semberskih imanja mnogo gore. Kako god, spremni su bili vrijedni ljudi na borbu u kojoj su istrajali.

Stočne hrane tvrde i sada neće biti dovoljno, pa je neki već i kupuju.

Zadovoljni su poljoprivrednici poslom koji su obavili u jesenjoj sjetvi, a dok strna žita, a s njima i mehanizacija miruje oni u svom dvorištu posla imaju.

Na semberskim farmama trude se proizvođači održati kvalitetnom proizvodnju mesa i mlijeka ali i sačuvati usjeve od najezde glodara.

Od govedarstva se živjeti može priznaju farmeri ali i naglašavaju da su im podsticaji resornog ministarstva u ovoj proizvodnji sigurna zarada.

Ovce se jagnje, a krmače prase, oko svega se treba više angažovati. Bez obzira što su nastupili praznični mjeseci žale uzgajivači svinja za propalom zaradom koju nisu uspjeli ostvariti ove godine, tome su kumovale kažu nezavidne cijene svinja.

Bez obzira što ova sezonska statistika u svinjogojstvu ne ohrabruje proizvodnja na farmama se nastavlja. Za razliku od svinja u ovčarstvu ovaj domaćin nalazi bolju računicu.

Svaku proizvodnju da bi se održala potrebno je podržati subvencijom ili podsticajem, u ovčarstvu ih kaže Ljubo ima.

Ni u ishrani ovca nije zahtjevna niti probirljiva, pa će za ovu životinju hrane biti dovoljno. I ako oko stoke tokom zimskih mjeseci imaju više posla, poljoprivrednici razmišljaju već o prihrani i zaštiti ozimih usjeva koja će uslijediti krajem februara i početkom marta pa s razlogom očekuju ovih dana i isplatu podsticaja.

Dok očekuju priliv novca uveliko poljoprivrednici pripremaju i radne mašine kako bi spremne i ispravne dočekale narednu sezonu. Sudeći po ovome onaj ko hoće na selu tokom cijele godine može nešto raditi.

Čini se da ni tokom zime na raspolaganju ne ostaje mnogo vremena za odmor i kovanje novih planova na kojima bi se zasnivala nova proizvodna godina.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )