FOTO: InfoBijeljina

Sa dolaskom ljeta, u Republici Srpskoj se bilježe i visoke temperature, na kojim je najteže radnicima na otvorenom, a zakonodavstvo u RS još uvijek nije propisalo na kolikim vrućinama oni ne smiju raditi.

"Radnim zakonodavstvom Republike Srpske nije propisano na kojoj temperaturi vazduha radnici ne smiju raditi na otvorenom. Postoji međunarodni standard ISO 7243 koji definiše uslove i kriterijume izvođenja radova u uslovima visokih temperatura", rečeno je portalu InfoBijeljina iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Iz ovog ministarstva apeluju na poslodavce, mada praksa pokazuje da se o radnicima na otvorenom već godinama ne vodi računa tokom vrućih dana ljeta.

"Apelujemo na poslodavce da primjene ovaj standard i da izvrše preraspodjelu radnog vremena kako bi zaštitili zdravlje radnika. Standard podrazumjeva da se radnici ne nalaze na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, a da se u zatvorenim prostorijama treba obezbijediti rashlađivanje prostorija kako bi se zaštitilo zdravlje radnika", rekli su iz resornog ministarstva.



U skladu sa standardom ISO 7243, u uslovima visokih temperatura predviđeni su načini izvođenja radova kao i preporuke za poslodavce i radnike, kao što su  preraspodjela radnog vremena, rotacija poslova, izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana, nošenje lagane zaštitne odjeće i obuće.

"Obzirom da zakonom nije regulisan rad na otvorenom u uslovima visokih temperatura Republička uprava za inspekcijske poslove - inspekcija rada trebala bi češće biti na terenu i da obilazi poslodavce koji se bave djelatnošću gdje se rad odvija na otvorenom, kontrolišući da li se poslodavci pridržavaju preporuka ministarstva i pomenutog standarda u cilju zaštite zdravlja radnika u uslovima visokih temperatura", rekli su iz Ministarstva za portal InfoBijeljina.



Problem je što inspektori ne mogu kažnjavati zbog preporuka Ministarstva, već samo na osnovu onog što piše u zakonu, a u zakonu nije definisano na kojim temperaturama radnici ne smiju biti na otvorenom. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )