FOTO: Fitnes.com

Kako ublažiti upalu mišića poslije treninga?

Koliko god je prije treninga važno da se zagrijete, toliko je bitno da se poslije vježbanja posvetite hlađenju mišića. Lagano disanje i otkucaje srca treba vratti u normalu, a fitness stručnjaci objašnjavaju četiri načina na koje možete ublažiti upalu mišića poslije treninga.
 
Kako ublažiti upalu mišića poslije treninga?
 
Fitness entuzijasti preporučiće vam jednu od ove četiri stvari; masažu, pravilnu ishranu, aktivno hlađenje i pravilnu hidrataciju.
 
Masaža
 
Prema istraživanju, masaža ima broje dugotrajne pozitivne efekte i može umanjiti upalne procese koji usporavaju proces oporavka.
 
Pravilna ishrana
 
Proteini su potrebni za oporavak i obnovu mišića, ugljeni hidrati su gorivo za trening, a zdrave masti za zagrijavanje zglobova, prenosi 24sata.hr. Zbog toga je vrlo bitno uravnoteženo se hraniti prije i nakon treninga.
 
Aktivno hlađenje
 
Prije treninga se treba zagrijati, a nakon treninga dopustiti mišićima da se ohlade. To vraća disanje i otkucaje srca u normalu. Umjesto da samo legnete, neka to bude aktivno hlađenje, poput istezanja. Tako održavate zdravu cirkulaciju i ublažavate upalu mišića.
 
Pijte puno vode
 
Voda je ključna za oporavak mišića. Ona održava zdravu cirkulaciju tvari kroz organizam, smanjuje upalne procese, pomaže kod izbacivanja štetnih tvari i dostavlja nutrijente do mišića. Ako ne pijete dovoljno vode ne samo da će upala biti bolnija nego i dugotrajnija, piše Pinkvilla.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
brcko_gas
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )