FOTO: null

Jeste li znali da su životinje neretko igrale odlučujuću ulogu u bitkama i ratovima?

Džingis Kan je pomoću svoje vešte, izdržljive i brze konjice iskovao jedno od najvećih carstava u istoriji, ali mongolski vladar nije jedini koji je na genijalan način koristio potencijal životinja u borbi, piše Newsweek.

Od 200 kilograma teškog medveda do projektila koje navodi golub, ovo je devet najneverovatnijih upotreba životinja u svrhe rata.

1. Ratni slonovi

Slonovi se koriste u ratovanju od najdavnijih vremena. Njihovu zastrašujuću veličinu i pojavu prva je koristila drevna Indija, a sledili su je Aleksandar Makedonski, Hanibal i Pir.

Red slonova je obično bio raspoređen ispred pešadije kako bi na na čelu vojske pojurio ka neprijateljskim redovima brzinom od oko 30 kilometara na čas. Prednost ovih životinja u odnosu na konje jeste što se ne boje pešadije sa kopljima, već ih zbog svoje konstitucije lakše izbegavaju nego konji. Osim za bitku, slonovi su bili izuzetno pogodni za prenos ratne opreme i drugog tovara.

Psihološki uticaj slonova na neprijateljsku vojsku bio je možda najznačajniji faktor koji je često dovodio do toga da se redovi rasprše i vojska pobegne “prestravljena”.

S pojavom topova slonovi su postali nepraktični. Ove životinje bile su prilično otporne na muskete, ipak, za topove su bili laka meta.

I pored toga, slonovi se i dalje koriste u vojne svrhe u nekim delovima sveta, a poslednji put je zabeleženo da ih je za transport oružja koristila Iračka vojska 1987. godine.

2. Delfini lovci na mine

Tokom 60-ih godina prošlog veka američka mornarica je pokrenula niz studija sa ciljem proučavanja delfina. U početku, istraživanja su bila ograničena na hidrodinamiku, odnosno primenu modela kretanja delfina na unapređivanje torpeda.

Krajem decenije, međutim, program američke mornarice prerastao je u veliki projekat koji i dalje traje. Mornarica je počeka da trenira delfine za lociranje mina i druge bezbednosne misije kao što je zaštita od neprijateljskih ronilaca. Kada bi pronašao minu, delgin bi puštao bovu sa lokatorom koji bi otkrio poziciju pretnje.

Tokom rata u Iraku 2003. godine delfini su uspešno locirali preko 100 mina u zalivu Um Kasr.

3. Protivtenkovski psi

“Operacija Barbarosa”, odnosno invazija nacističke Nemačke na Sovjetski Savez uhvatila je Staljina prilično nespremnog. Kako bi zaustavili nadiruće trupe, Sovjeti su koristili sva moguća sredstva. Tada su prvi put iskorišćeni psi koji su bili trenirani da se bace pod tenk i tako izazovu eksploziju koja bi ga onesposobila ili uništila.

Sovjeti su tvrdili da je oko 300 tenkova uništeno na ovaj način.

4. Borbene svinje

Svinje su u nekoliko drevnih tekstova opisane kao najefektivnije oružje protiv slonova. Ratni slonovi se navodno plaše skiče svinja, a u bici su ih koristili i Aleksandar Veliki i Rimljani.

Tokom opsade grčkog grada Megara 226. godine pre nove ere, stanovnici ovog mesta iskoristili su zapaljene svinje kako bi rasterali slonove koji su se razbežali u panici i pritom ubili veliki broj svojih vojnika.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )