FOTO: InfoBijeljina.com

U BiH je za posljednjih deset godina više od 5.000 uvezenih automobila nezakonito oslobođeno plaćanja carine na osnovu izjave o porijeklu izdate od strane dvije firme iz Holandije čime je budžet BiH oštećen za višemilionski iznos, ekskluzivno otkriva CAPITAL.

Prema zvaničnim podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, najviše spornih automobila, čak 4.641 uvezeno je preko firme „Exit auto's“, a još 716 preko firme „Auto Export Nederland“ iz Holandije.
 
„U predmetnom vremenskom periodu na osnovu izjave o porijeklu od strane izvoznika Exit auto's uvezeno je 55.462 polovnih vozila. U istom periodu za „Exit Auto's“ upućen je 4.881 zahtjev za naknadnu provjeru dokaza o porijeklu, a zaprimljeno je ukupno 4.641 rezultata za koje nije potvrđeno preferencijalno porijeklo“, navodi se u odgovoru UIO na pitanja CAPITAL-a.
 
Pored firme „Exit auto's“, navodi se dalje, upućeno je 836 zahtjeva za naknadnu provjeru dokaza o porijeklu za vozila uvezena preko firme „Auto Export Nederland“ i zaprimljeno 716 rezultata za koje nije potvrđeno preferencijalno porijeklo.
 
„U svim slučajevima kad rezultat naknadne provjere o porijeklu robe bude negativan, odnosno kad ne postoji dokaza o porijeklu, UIO pokreće upravni postupak naknadne naplate uvoznih dažbina“, navodi se u odgovoru UIO.
 
Lažne potvrde

Dugogodišnji carinik kaže za CAPITAL da bi sva vozila za koja nije potvrđeno preferencijalno porijeklo trebala da budu zaplijenjena i ocarinjena u redovnom carinskom postupku.
 
On objašnjava da su pomenute firme iz Holandije izdavale lažne potvrde da su vozila porijeklom iz EU, kako bi bila oslobođena plaćanja carine u visini od 15 odsto.
 
„Ranije su carinske službe zemalja EU izdavale „EUR 1“ obrazac kojim je potvrđivano da su auta porijeklom iz EU, odnosno da nisu proizvedena u fabrikama koje su izvan EU. Za vozila uz koja se prilikom uvoza u BiH priloži „EUR 1“ obrazac plaća se carina od jedan odsto, a ako nema taj obrazac onda se plaća 15 odsto“, objašnjava naš sagovornik koji je insistirao na anonimnosti.
 
On dalje kaže da su carinske službe zemalja EU prestale da izdaju „EUR 1“ obrazac zato što im je pribavljanje izjave od proizvođača da je vozilo proizvedeno u EU, a u nekoj fabrici izvan EU iziskivalo dodatni posao od koga suštinski nisu imali apsolutno ništa.
 
„Umjesto obrasca „EUR 1“, omogućeno je da firme u EU koje ispune određene uslove mogu na svojim fakturama da izdaju izjave o porijeklu. Ta izjava ima istu snagu kao „EUR 1“ obrazac i na osnovu nje se vozila prilikom uvoza u BiH oslobađaju carine, odnosno na njih se plaća carina u visini od jedan odsto od procijenjene ili fakturisane vrijednosti vozila“, precizira naš sagovornik.
 
Izbjegnuto plaćanje poreza u Holandiji

Ako prosječna vrijednost uvezenog vozila za koje je utvrđeno da nije porijeklom iz EU iznosi 5.000 evra ili 10.000 KM, objašnjava on, to znači da izbjegnuto plaćanje carine od 15 odsto ili 1.500 KM po autu.
 
„Lako je izračunati da je samo time BiH oštećena za 7,5 miliona KM, a kada se tome dodao uobičajeno umanjenje vrijednosti vozila na fakturi radi smanjenja carinske osnovice, onda je jasno da je šteta sigurno veća od deset miliona KM. Pri tome ne računam štetu koja je načinjena holandskim poreskim organima, jer je većina vozila u BiH izvožena po nabavnoj cijeni, čime je izbjegnuto plaćanje poreza u Holandiji“, kaže naš izvor.
 
Prema njegovim riječima, postoje ozbiljne indicije da iza firmi kao što su „Exit auto's“ i „Auto Export Nederland“ stoje moćni pojedinci koji su u vezi sa odgovornim ljudima u UIO i koji dijele prihod dobijen od izjava o porijeklu koje izdaju te firme.
 
On ističe da se plaća otprilike sto evra po izjavi, što kako kaže, najbolje svjedoči koliko unosnom poslu se radi.
 
„Pošto zvanični podaci kažu da je preko „Exit auto's“ u BiH uvezeno 55.462 polovnih vozila, to znači da je ta firma za izjave o porijeklu naplatila preko 5,5 miliona evra. Sve je to otišlo u džepove vlasnika te firme i onih koji stoje iza njega“, tvrdi naš izvor.

Zvanični podaci o broju uvezenih vozila iz Holandije pokazuju da je uvoz iz te zemlje doživio ekspanziju u posljednjih pet godina.
 
„U periodu od početka 2013. do kraja 2022. godine uvezeno je ukupno 536.732 polovnih automobila. Od tog broja iz Holandije su uvezena 134.443 automobila, a od toga broja u posljednjih pet godina uvezeno je čak 110.486 vozila“, navodi se u odgovoru UIO na naša pitanja.
 
Kada je riječ o procentima, precizira se dalje, do 2018. godine procenat vozila uvezenih iz Holandije kretao se između pet i deset odsto, da bi u posljednih pet godina doživio rapidan skok.
 
„Najviše vozila iz Holandije uvezeno je u protekle tri godine. Od ukupno 128.206 vozila iz Holandije je uvezeno čak 74.904 vozila ili skoro 60 odsto“, pokazuju podaci UIO.
 
 
Prema tvrdnjama našeg sagovornika, činjenica da je toliko povećan uvoz vozila preko Holandije povezana je sa favorizovanjem firme „Exit auto's“ od strane nadležnih u UIO BiH.
 
Iz Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) odbili su konkretan odgovor na naša pitanja da li njihovi inspektori po nalogu Tužilaštva BiH vode istragu o uvozu vozila u BiH sa akcentom na vozila uvezena iz Holandije.
 
„SIPA ne može eventualno postojanje ili nepostojanje operativno-istražnih podataka dostavljati izvan Agencije, osim nadležnim organima“, navedeno je u odgovoru.

Homologacija

„EUR 1“ obrazac i izjava o porijeklu praktično su nepotrebni i posjedovanje tih dokumenata kao dokaza o porijeklu vozila izmišljeni su samo da se uzmu pare od građana koji kupuju automobile.
 
„Na osnovu serijskog broja vozila, automatski se može utvrditi gdje je to vozilo proizvedeno. To se može utvrditi prilikom obavezne homologacije vozila, tako da nisu potrebni nikakvi dodatni obrasci, ni izjave o porijeklu. Ali kako bi se onda uzeli milioni maraka iz džepova građana“, objašnjava naš sagovornik.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )