FOTO: null

Prekrajanje istroije na Balkanu nije nam nepoznato ni u jednoj od bivših jugoslovenskih republika, ali izgleda da postratna tumačenja, ne zaobilaze čak ni velika imena nekada zajedničke kulture.

Tako su se u Bosni i Hercegovini Ivo Andrić, Branko Ćopić, Petar Kočić i drugi pisci sa predznakom srpski, našli u središtu polemike, zbog novih interpretacija dela bošnjačke akademske javnosti, koja ove književne klasike smatra ideolozima genocida.

Ćopićev Branko naoružan grabuljama, hteo je da dosegne Mesec. Naivno. Baš kao što su bili i Ćopićevi junaci Krajišnici, lakomi partizanski vojnici, stradali su od mitraljeske paljbe zaneseni žudnjom za šakom oraha.

Naivni junaci dela pisca iz Hašana, u postdejstonskoj BIH, dobijaju nimalo naivne interpretacije, baš kao i sam Ćopić. Poslednjih dana pominjan kao zločinac i saučesnik u ubistvima.

"Ono što se sada radi sa prekapanjem grobova velikih pisaca me podesća na mobilizaciju mrtvih. Kao nismo se dovoljno posvađali do sada, pa ćemo upotribiti mrtve da učestvuju u našim nacionalističkim politikama", smatra književnik Ahmed Burić.

Knjiga Andrićevo, Rusmmira Mahmutćehajića izdata je 2015. tek 2017. dospeva u žižu javnosti. I to zbog interpretacija pojedinaca, koji Andrića povezuju sa fašizmom, kao pisca koji stvara predrasude prema muslimanima.

Osuda ovakvih stavova stiže iz Banjaluke

"Jesu upotrebljene neke teške reči. Znamo šta nam se dešava. Kakva je napeta politička situacija. Malo je teoretičara književnosti koji će kulturu vezati za fašizam, rasizam, posebno dela Andrića", kaže direktorka Narodne univerzitetske biblioteke RS Ljiljana Petrović Zečić.

Kako je Ivo Andrić, od nobelovca postao predmet potkusurivanja i ideolog genocida, pitaju se mnogi poznavaoci dela jedinog domaćeg nobelovca, koji je Bosnu i Hercegovinu smatrao svojom.

"Svi umru samo jednom, a veliki ljudi dva puta - jednom kad ih nestane sa zemlje, a drugi put kad propadne njihova zadužbina", napisao je Ivo Andrić, čije delo i danas živi, ali se različito interpretira.

U Društvu pisaca BIH kažu vreme je ovo manite buke.

"Andrić, Ćopić, KOčić su ono što su bili i juče, važni i vredni pisci. Na tvrdnje da su oni zločinci ili šta već ja reagujem onako kako regaujem na svaku veliku i zlonamenu glupost - tugom i ćutnjom", kaže Dževad Karahasan, predsednik Društva pisaca.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )