FOTO: unsplash.com

Kad jedemo slatkiše, najveći dio šećera se apsorbuje u tankom crijevu, a glukoza ulazi u krvotok. Tada nivo šećera u krvi raste, inicirajući pankreas da otpušta insulin.

Insulin hormon je taj koji omogućava da ćelije apsorbuju glukozu iz krvi. Odatle postoje dvije mogućnosti - da se glukoza odmah utroši kao energija ili da se uskladišti - kao masnoća.

Brzi porast šećera u krvi može da prati isto tako nagli pad, koji izaziva umor i glad. Pretjerana konzumacija slatkiša može izazvati gojenje, a na duže staze dovesti do dijabetesa tipa 2, srčanih oboljenja i metaboličkog sindroma. Posledice mogu biti i masna jetra, kao i insulinska rezistencija.

Zato je važno umjereno konzumirati slatke namirnice, a prednost treba dati šećerima u voću i povrću. Oni uvijek dolaze sa dodatnim, vrijednim sastojcima kao što su vlakna, vitamini i minerali.

Pored fruktoze u voću, šećer dobijate i u mlijeku (laktoza), a se u popularnim urmama nalazi i fruktoza i glukoza i saharoza! Mada se svi ovi šećeri, na kraju, pretvore u glukozu, dodatni sastojci će usporiti njenu apsorpciju u krvotok.

Ako već morate da jedete slatkiše, najbolje je da to bude posle ručka, a porcija treba da bude što manja. Budući da je već podignut nivo insulina, manji je rizik od njegovog skoka. Takođe, organizam ima vremena da potroši novu količinu glikoze.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )