FOTO: unsplash.com

Neprijatan zadah nastaje usled nakupljanja bakterija u ustima. Iako vam određene namirnice poput bijelog ili crnog luka mogu ponekad izazvati privremeni loš zadah, one obično nisu uzrok hroničnog lošeg zadaha.

S druge strane, redovno pojavljivanje lošeg zadaha je zapravo posljedica faktora kao što su pretjerani rast kandide u vašem tijelu.
 
Uobičajena zabluda o lošem zadahu je da potiče iz crijeva ili želuca. Loš zadah potiče iz zadnjeg dijela jezika, grla, krajnika, zuba i desni, prenosi portal draxe.com. U navedenim područjima se nalaze prirodne bakterije koje mogu da ispuštaju jedinjenja koja sadrže sumpor, što dovodi do lošeg zadaha.
 
U slučaju bolesti desni (poznate i kao parodontalna bolest, koja je infekcija desni i zuba), loš zadah je uobičajen jer se bakterije razmnožavaju ispod površine desni gdje izazivaju upalu i oslobađaju jedinjenja sumpora.
 
Čestice hrane zaglavljene u zubima i usnoj duplji takođe mogu izazvati neprijatan miris. Privremeni loš zadah obično je uzrokovan bakterijama i jedinjenjima koja se nalaze u određenoj hrani ali se povlače u roku od 24 sata nakon što se hrana potpuno probavi.
 
Takođe, možete da se probudite sa lošim „jutarnjim zadahom“ jer su se bakterije „osušile“ preko noći i zbog toga reaguju povećanom aktivnošću.
 
Namirnice koje treba izbjegavati i koje mogu izazvati loš zadah
 
Luk — riječ je o najproblematičnijoj namirnici kada govorimo o lošem zadahu. I dok je luk (i bijeli i crni) veoma zdrav, ako idete na važan događaj i želite da izbjegnete loš zadah, izbjegavajte ga.
 
Pržena hrana ili druga hrana sa visokim sadržajem trans-masti — ovoj hrani je potrebno mnogo vremena da prođe kroz probavni sistem, što dovodi do halitoze.
 
Šećer — poznato je da lako dovodi do karijesa i bolesti desni, doprinoseći halitozi.
 
Ljepljiva hrana — izbjegavajte karamele ili druge vrste „ljepljive“ hrane koja se može nahvatati za zube i izazvati karijes.
 
Zaslađena pića — slatka pića oblažu zube šećerom, a mnogi od nas ne pomišljaju da peru zube nakon što ih konzumiraju.
 
Prirodni lijekovi za borbu protiv neprijatnog zadaha
 
Prvo i najvažnije, obavezno perete zube pastom za zube dva puta dnevno, a idealno je da koristite i konac svakog jutra i večeri. Struganje jezika takođe može biti od pomoći za uklanjanje bakterija iz usta.
 
Posjetite zubara svakih šest mjeseci i obavezno tretirajte karijes, pukotine na zubima i rješavajte probleme sa starim plombama ili zubnim krunicama koje mogu da skladište bakterije koje izazivaju smrad.
 
Stomatolog vam može preporučiti tretmane koji će vam pomoći da se rešite lošeg zadaha, kao što su struganje jezika i tehnika temeljnog čišćenja desni.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )