FOTO: srpskainfo.com

Prema procjenama, u neizolovanom grijanom prostoru, 35 odsto toplote gubi se kroz spoljašnje zidove, 25 odsto kroz prozore i vrata, isto toliko kroz krov, a 15 odsto energije izgubi se kroz pod.

Ovi gubici mogu se smanjiti manjim ili većim ulaganjima u termoizolaciju, čiji je zadatak ujedno smanjenje troškova i povećanje komfora korisnika.

Ušteda energije, kako poručuju stručnjaci, nikako se ne treba posmatrati kao štednja u smislu bilo kakvog odricanja, jer efikasna upotreba energije nikada ne narušava uslove rada i življenja.

Bez dodatnih troškova

Veoma je važno da radijatori nisu zaklonjeni namještajem niti ukrasnim nišama. Redovno ih čistite, jer i prašina može da smanji njihovu efikasnost. Takođe, sušenjem veša na radijatoru praktično prekidate grijanje. Ako tokom sezone grijanja spuštate roletne, možete smanjiti gubitke za oko deset odsto.

I zavjese imaju funkciju čuvanja toplotne energije, ali ne treba da prekrivaju radijatore. Stručnjaci naglašavaju i da tokom sezone grijanja treba izbjegavati dugotrajna provetravanja prostorija, kako ne bi došlo do rasipanja energije. Preporučuje se redovno provjetravanje, ne duže od desetak minuta.
Minimalna ulaganja

Neke od mjera štednje zahtijevaju i manja ulaganja. Ono što je potrebno uraditi prije početka sezone grijanja, jeste efikasno zaptivanje prozora i balkonskih vrata, najbolje gumenom dihtung trakom, a otvore i rupe na stolariji možete zatvoriti i pur pienom. Na ulazna vrata stavite drveni prag, kako biste spriječili strujanje hladnog vazduha, a tako i obezbjeđujete čuvanje toplotne energije unutar grijanog prostora.

– Radijatori i sistemi grijanja u stanu nisu uvijek istog kvaliteta i poslije niza godina trebate ih promjeniti. Često je dobro promijeniti i ventile na radijatorima, imati termostatske ili one kojima možete regulisati potrebnu temperaturu – precizira diplomirani inženjer mašinstva Slaviša Jelisić.

Veća ulaganja

I konačno, za dugotrajnu energetsku efikasnost neophodna su kapitalna ulaganja, poput toplotne izolacije kompletnih objekata.

– Sve mjere kojima se poboljšava izlovanost objekta, ugradnja izolacije zidova ili promjena stolarije, prozora i vanjskih vrata su mjere koje značajno poboljšavaju, ne samo smanjenje potrošnje energije, nego i povećavaju komfor u samom objektu. Grijna sezona još nije počela, i ako neko je planirao da promijeni prozore ili izoluje objekat još ima vremena to da uradi jer su uštede neminovne – zaključuje Jelisić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )