FOTO: undefined

Uprava za indirektno oporezivanje BiH susretala se u proteklim godinama sa raznim pokušajima unosa droge u BiH, koja je skrivana u pakovanjima kafe, pošiljkama banana, pa i paleta sa žicom.

Iz UIO BiH su za portal InfoBijeljina potvrdili da su ovlaštena službena službena lica UIO u više navrata otkrivali narkotike na lokalitetu CR Pošta Sarajevo. 

"Ista su otkrivena u pošiljkama koje su obično prijavljivane kao robe izrazito male vrijednosti, te prikrivane unutar drugih roba (u pakovanju kafe, kutiji parfema i raznim PVC pakovanjima)", pojašnjavaju iz UIO BiH.

Pregledu pošiljki prethodila je analiza rizika pošiljki na osnovu inicijalno postavljenih indikatora tj. parametara (vrsta robe po carinskoj tarifi BiH, vrijednost pošiljke, zemlja prijekla, zemlja isporuke, izvoznik i uvoznik i slično).

Sprovodio se i detaljan fizički pregled, koji je uključivao upotrebu stacionarnog rendgena pri skeniranju svakog pojedinačnog pakovanja predmetnih pošiljki. U pošiljkama su pretežno pronađene sintetske droge (LSD, metamfetamin i slično), hašiš i marihuana…

"Pored pomenutih pošiljki otkrivenih u poštanskom saobraćaju, otkriveni su i pokušaji krijumčarenja heroina i kokaina gdje je primjenjivan isti “modus operandi”, odnosno skrivanje narkotičkih sredstava u sadržaju robe (kutije sa bananama i palete sa žicom)", kažu u UIO BiH.

Podsjetimo, pripadnici UIO BiH su nedavno otkrili četiri pošiljke narkotičkih sredstava, a koja su, između ostalog, skrivana u pakovanjima kafe i kutiji za parfem.

Bilo je slučajeva i da se droga koja stiže u BiH šalje preporučenom poštom, što je zabilježeno 2016. godine.

"U carinskom referatu ‘Pošte Sarajevo’ ovlaštena službena lica Uprave za idirektno oporezivanje otkrila su 400 grama kanabisa u preporučenoj pošiljki koja je stigla iz Litvanije", naveli su iz UIO BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )