FOTO: wineyoulike.com

U društvu ste, proslavljate nešto, na romantičnoj ste večeri, ili jednostavno sjedite u opuštenoj varijanti sa prijateljima u stanu. Odlučili ste počastiti se bocom vina. Čim ste ga iznijeli na sto, sjetili ste se da boca ima pluteni čep, a nemate otvarač. Padaju vam na pamet razne alternativne metode, od lupanja čepa kašikom, zabadanja makaza u čep, i slično, ali čep se ne pomjera. Zvuči poznato?

Donosimo vam četiri efikasne i jednostavne metode za otvaranje flaše vina sa plutenim čepom.

Prva metoda je otvaranje pomoću upaljača. Ova metoda je malo rjeđe korištena, jer vam je potreban veliki brener upaljač. Njime zagrijavajte vrh boce sa strana oko minutu. Držite upaljač a flašu okrećite oko plamena. Čep će zbog toplote i širenja vazduha lagano sam izaći.

Za drugu metodu vam je potreban dugački šaraf, šarafciger i viljuška. Prvo, šaraf ubacite u čep, zatim ga okrećite šarafcigerom. Kada je šaraf skoro do kraja “zavrnut” u čep, ubacite viljušku između čepa i ostatka šarafa na površini, i jednostavno izvucite čep viljuškom.

Treća metoda je najneobičnija. Za nju vam je potrebna cipela ili patika. U nju stavite flašu vina, zatim cipelom lupite u zid. Flaša se neće razbiti zbog debljine đona cipele, a zbog pritiska vazduha, čep će lagano izaći.

Četvrta metoda je najjednostavnija, i ona koja je najčešće korištena kad ponestane drugih opcija. Za ovu metodu vam je potrebna viljuška ili kašika, i snaga. Jednostavno, dnom viljuške ili kašike udarajte u čep, ne da ga izvučete nego da ga ubacite u flašu. Nakon nekoliko udaraca, čep će upasti u flašu, a vi ćete moći sipati vino.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )