FOTO: null

Građani Bosne i Hercegovine koji imaju pravo glasa, a koji se na dan izbora budu nalazili u bolnici bez mogućnosti da izađu, neće moći da glasaju ukoliko se nisu ranije registrovali da svoje građansko pravo ostvare putem mobilnog tima.

Jedna čitateljka portala "Radiosarajevo.ba", koja je hitno smještena u bolnicu, upitala je na koji način može da obavi svoju građansku dužnost, a portparol CIK-a BiH Maksida Pirić odgovara da to nije moguće jer su izborni spiskovi zaključeni ranije.

"Nama je žao, i na dan izbora će neko, nažalost, završiti u bolnici i neće moći glasati. Ali po Izbornom zakonu ranije se zaključuju izborni spiskovi, propisana je posebna procedura izrade izvoda iz Centralnog biračkog spiska za glasanje putem mobilnog tima, tako da ako nije do sada registriran birač za glasanje putem mobilnog tima kod nadležne općinske izborne komisije, ne može glasati na dan izbora", rekla je Pirićeva za pomenuti portal.

Ona navodi i da je teško postići da bolesnici odu čak i do bolnicama najbližeg glasačkog mjesta zato što su tu ljudi iz različitih opština.

"Pacijenti u bolnicama imaju različite kombinacije glasačkih listića, ne pripadaju istoj izbornoj jedinici, tako da se mora znati unaprijed za svakog birača koja biračka kombinacija će mu biti dostavljena", zaključila je portparol CIK-a BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )