FOTO: pixabay

Hljeb je jedna od namirnica koju jedemo svakodnevno. No, ako želite izgubiti kilograme, trebali biste manje jesti hljeb.

Ipak, postoje neki savjeti koji vam mogu pomoći da uživate u hljebu te da uz to mršate.
 
“Svi pokušavamo izbjegavati hljeb. Hljeb je pun ugljenihidrata i ponekad rafinisanog brašna, ali vjerovali ili ne, postoje i neke zdrave opcije kada je riječ o konzumaciji hljeba”, navela je doktorka i stručnjak za mršavljenje Tasneem Bhatia.
 
Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da jedete hljeb, a da se pri tome ne udebljate.
 
Kada kupujete hljeb, slijedite pravilo 10:1

To znači da za svakih 10 grama ugljenihidrata koje hljeb sadrži, treba imati jedan gram vlakana, objasnila je nutricionistkinja Rebecca Lewis.
 
Birajte cjelovite žitarice

“Ako na spisku sastojaka vidite šećer, saharozu, fruktozu, kukuruzni sirup, bijelo ili pšenično brašno, to znači da se sastoji uglavnom od jednostavnih ugljenihidrata te bi unos takvih namirnica trebao biti ograničen”, objašnjava Lewis.
 
Dakle, prilikom kupovine hljeba uvijek biste trebali pogledati spisak sastojaka i odabrati onaj na kojemu je navedeno da se sastoji od cjelovitih žitarica.
 
Odaberite organsku pšenicu

Još uvijek se istražuje uticaj pesticida i hemikalija na naše zdravlje pa biste zbog toga trebali jesti namirnice od organske pšenice jer su takvi proizvodi manje izloženi pesticidima i samim tim su zdravija opcija za nas.
 
Kupujte u pekari

Hljeb je ranije bio puno zdraviji, ali je masovna proizvodnja uticala na njegove zdravstvene koriste. No, u pekarama možete svaki dan pronaći svježi hljeb pa je to zasigurno bolja opcija nego kupovina hljeba u supermarketu.
 
Ako hljeb pečete sami, bilo bi dobro da bijelo brašno zamijenite kokosovim jer ono ima znatno manje ugljenihidrata te čak 11 puta više vlakana, piše Eat this. Uz to, možete dodati neke sjemenke kao što su chia, sjemenke bundeve ili suncokreta koje su pune hranjivih materija.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )