FOTO: null

Ima li istine u tvrdnjama da je patuljasta planeta nazvana po popularnom crtanom junaku?

Pluton je 1930. godine sasvim slučajno otkriven.

Naime, pogrešni proračuni Neptunove i Uranove putanje su upućivali na neku veliku masu koja utiče na njihovo kretanje. Ta je greška nagnala mnoge astronome da krenu u potragu za devetom planetom. Uporedo s time, odvijala se potraga za imenom novootkrivene planete. Na kraju, ime je smislila jedanaestogodišnja devojčica Venecija Barni iz Oksforda. 

Pretpostavlja se da je devojčica smislila ime zahvaljajući crtanom liku Volta Diznija - psu Plutonu, koji se pojavio istovremeno kada i nova planeta. Međutim, prvobitno je ovaj crtani junak nazvan Rover, i tek u aprilu 1931. godine je preimenovan u Plutona. 

Jednog jutra, za porodičnim doručkom diskutovalo se o novootrivenoj planeti, a Venecijin deda Falkon Mejden, nekada direktor biblioteke na Univerzitetu u Oksfordu, pročitao joj je članak "Londonskog Tajmsa" o ovom otkriću. Kako je Venecija dobro poznavala grčku i rimsku mitologiju, ali i poznate planete i njihovu udaljenost od Sunca, nakon nekoliko minuta predložila je svom dedi ime Pluton. Njen deda odmah je preneo devojčicin predlog svom prijatelju Herbertu Holu Tarneru, profesoru astronomije na Oksfordu. Kako se u tom periodu većao oko imena, i kako su se imena Ras i Kronos pokazala kao nezadovoljavajuća, ime Pluton je zvanično prihvaćeno.

Zanimljivo je da prva dva slova imena (p i l) upućuju i na Persifala Lauela koji je igrao ključnu ulogu u potrazi "Planete X". Pogrešni proračuni Neptunove i Uranove putanje su upućivali na neku veliku masu koja utiče na njihovo kretanje. Ta je greška naterala mnoge astronome da krenu u potragu za devetom planetom, a Pluton je konačno pronađen 1930. godine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )