FOTO: null

Tokom svoje petogodišnje vladavine, kraljica Marija je pogubila više od 300 religijskih neistomišljenika. Njen otac, Henri VIII, pogubio je 81 osobu zbog jeresi, a njena polusestra Elizabeta I, takođe je pogubila mnoge ljude zbog njihove vjere. Zašto je onda samo Marijin nadimak povezan sa religijskim progonom?

Najvažnije je da shvatite da je rana, savremena Evropa smatrala da je jeres zaraza stanovništva koja se morala izbrisati kako ne bi otrovala društvo na slobodi. Po čitavoj Evropi, kazna za jeres nije bila samo smrt, već i potpuno uništavaje leša jeretika. Zbog toga je većina jeretika spaljivana, a njihov pepeo bacan u rijeku, tako da je Marijin izbor - na koji način će se izvršiti smrtna kazna -  bio uobičajena praksa za taj period.

Ako je neko odgovoran za ugled kraljice Marije to je protestant i martirolog Džon Foks. Njegova najprodavanija knjiga "Djela i spomenici" je detaljan prikaz o svakom mučeniku koji je pogubljen zbog svoje vjere pod katoličkom crkvom. Objavljena je 1563. godine, a prošla je kroz četiri izdanja samo za vrijeme Foksovog života.

Iako je ovo djelo pokrivalo rano hrišćanske mučenike, srednjovekovnu inkviziciju i zabranu jeresi, Marijin progon je taj koji je oduvijek dobijao najviše pažnje. Ovo je djelom zbog detaljnih opisa mučenja i spaljivanja protestantskih mučenika. U prvom izdanju iz 1563. godine, 30 od 57 ilustracija prikazuju pogubljenja pod vladavinom kraljice Marije.

Foksov rad je doživjeo veliki uspjeh. Štampana je kao knjiga velikog formata, naloženo je da svaka katedrala mora da posjeduje ovu knjigu, a crkvenim zvaničnicima je rečeno da drže kopiju knjige u svojim kućama u korist službenika i posjetilaca. Međutim, do kraja 17. vijeka Foksovi radovi su skraćeni, tako da uključuju samo osjetljive dijelove mučenja i smrti. Grafički prikazi pobožnih, protestantskih mučenika koji idu polako ka svom kraju pod rukom "tiranina", postali su folklor engleske reformacije. 

Kraljica Marija je umrla u svojoj 42. godini, 1558. godine tokom epidemije gripa. Njena polusestra Elizabeta ju je naslijedila kao protestantski monarh, a Engleska je ostala protestantska zemlja. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )