FOTO: Pixnio

Pogrešna pravila često umiju da naškode na putu ka gubitku kilograma.

Gojaznost je ozbiljan, rastući zdravstveni problem širom sveta. No, proces gubljenja kilograma je individualan i upravo zbog toga nezdrave zablude, nerealni fitnes ciljevi i nedostatak odgovarajućih resursa ili znanja mogu biti najveće prepreke.
 
Da biste smršali, morate se fokusirati na promjenu načina života, usvojiti dobre navike, popraviti ishranu i pronaći rutinu vježbanja koja vam odgovara. Takođe je jednako važno da se zaštitite od svakog pogrešnog uvjerenja koje vam se nađe na putu.
 
Razotkrivamo neke od najčešćih mitova o gubitku težine koji bi vas mogli odvraćati od cilja.
 
1. Ugljeni hidrati dodaju kilograme
Makronutrijenti poput ugljenih hidrata, proteina i masti su suštinski dio svake zdrave i održive dijete.
 
Konzumirani u pravim količinama, kao dio uravnotežene ishrane, ugljeni hidrati nikada neće dovesti do povećanja tjelesne težine osim ako im ne dodate druge masti (kao što su puter, krem itd.).
 
Jedite integralne žitarice i ugljene hidrate od integralnog brašna, kao što su smeđi pirinač, hljeb od integralnog brašna i krompir sa ljuskom da biste povećali unos vlakana.
 
I, naravno, izbjegavajte prženu hranu kada pokušavate da smršate.
 
2. Izgladnjivanje skida kilograme
Malo je vjerovatno da će brze dijete dovesti do dugotrajnog gubitka težine. Preskakanje obroka nikada nije dobra ideja.
 
Umjesto gubitka kilograma, ponekad može dovesti do dugoročnog povećanja tjelesne težine.
 
Kada gladujete, vaše tijelo automatski usporava metabolizam, to je njegova veština preživljavanja kako bi "izdržalo" kroz duži vremenski period.
 
Pored toga, izbjegavanje hrane kada ste gladni dovodi do razdražljivosti, nezadovoljstva i na kraju do neizbježnog prejedanja.
 
3. Niskokalorične masti su uvijek zdrave
Hrana označena sa "bez masti" i "sa smanjenim sadržajem masti" - ne predstavlja uvijek zdrav unos kalorija.
 
Ove namirnice često sadrže aditive kao što su visoki nivoi šećera, soli i hemijske prerađevine koji ih čine nezdravim.
 
4. Treningom do željene kilaže
Vježbanje bez odgovarajuće uravnotežene ishrane je loša ideja za ljude sa ozbiljnim problemom gojaznosti. Naime, morate sagorjeti više kalorija nego što unosite da biste izgubili tjelesnu masnoću.
 
Ukoliko se forsirate na treningu, pogotovo sa vježbama snage i malo kardia, a i dalje unosite više kalorija nego što potrošite, možete izazvati efekat "povećanja" mišićne mase ili stagnacije umjesto gubitka kilograma - prenosi "Moneycontrol".
 
5. Sve je stvar volje, ne genetike
Gojaznost je veoma složen poremećaj sa desetinama uzročnih faktora.
 
Vaše putovanje ka gubitku težine nije odraz vašeg karaktera. Ukoliko ste malo sporiji na tom putu, to ne znači nedostatak snage volje ili motivacije.
 
Istraživanja su iznova i iznova dokazala da faktori kao što su genetika, okruženje i medicinska stanja kao što su hipotireoza, policistični jajnici, insulinska rezistencija i depresija, igraju značajnu ulogu u povećanju ili gubitku težine.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )