FOTO: null

Naletjeli ste na "udarnu" rupu na putu, zaustavljate auto sa strane i izlazite iz vozila kako biste procijenili štetu. Do prije samo nekoliko trenutaka lijepa alu feluga i guma su oštećene zbog udarca. I šta sad?

Francuski proizvođač guma Michelin i jedan od vodećih proizvođača felni na svijetu, američki Maxion Wheels prije par godina su osmislili tehnologiju fleksibilnih feluga pod nazivom Acorus, upravo namijenjenu za ovu vrstu problema na putu. Inovacija je dobila ime po Acorus calamus, vrsti močvarnog bilja iz francuske basne "Hrast i trska", u kojoj se hvali mudrost trske koja se savija, ali se ne lomi.

Ova inovativna tehnologija sastoji se od dvije gumene prirubnice postavljene na nešto uže tijelo feluge. Kada vozilo udari u rupu ili neku drugu prepreku, prirubnice se savijaju kako bi zaštitile i gumu i aluminijsko tijelo feluge, a da putnici ne osjećaju nikakav udar. Rezultat je da vozilo ostaje i dalje tehnički ispravno, a feluge i gume imaju bolju otpornost na udarac o tvrdu fizičku prepreku, bez obzira na brzinu vozila. To dalje znači da će i gume i feluge duže da traju.

Dizajn fleksibilnog sklopa feluge kompatibilan je sa svim putničkim gumama na tržištu i nije samo povezan sa gumama marke Michelin. Time se u najvećoj mjeri izbjegavaju skupe štete od rupa i drugih manjih prepreka na putu nastale na niskoprofilnim gumama, kao i na felugama većih dimenzija (19 inča i veće).

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )