FOTO: null

Otvoreno pismo Svjetlane Mamić diplomiranog pedagoga o tome da za nalaženje posla trebaju “jaka leđa”, a ne znanje i vještine, koje je uputila ATV i kolegama, profesorima i ministarstvu prosvjete ne prestaje da intrigira javnost.

Mamićeva je pored diplome uspjela i u onome što nije željela ostvarila je petogodišnji staž na birou. Da nije baš sve po onoj – tražim posao, a molim Boga da ga ne nađem, priča i Boris Žigić, profesor francuskog jezika. Na birou je nekoliko mjeseci, radio je sve i svašta, a ponajmanje ono za šta se školovao.

“Krečenje, konobarisanje, novinarstvo, prevođenje, svašta nešto. “Tražim posao preko neta, oglasa, radio sam razne stvari.”, priča za ATV Boris Žigić.

Trenutno je na evidenciji u birou u Banjaluci 2879 mladih do 35 godina sa fakultetskom diplomom, a najviše je među njima ekonomista i pravnika. Dobra vijest je da ih je prema evidenciji, ipak, manje nego što je to bilo prije mjesec-dva.

“Sedamdest lica je u zvanju mastera, magistara se nalazi 39 , jedno lice je u zvanju doktora nauka. Možemo konstatovati da je 132 lica manje na evidenciji”, rekao je Mladen Vrećo, šef Biroa Banjaluka.

Ono što je pozitivno, kaže Vrećo je da su većina onih sa fakultetskom diplomom spremni da se usavršavaju., rade kao volonteri i stiču praksu u šta se i lično uvjerio.

Da većina njih ozbiljno shvata traženje posla dokazuje i to da oni sa diplomom ne bježe od takozvanih džob treninga na kojima uče kako da budu konkurentni na tržištu rada. Ono što je s druge strane, porazno je da najveći broj onih koji imaju od 30 do 35 godina koji su bez ikakve prakse i dana staža upisanog u radnu knjižicu.

Možda je razlog za poraznu statistiku upravo ono što je Svjetlana napisala, a šta je pročitalo na stotine posjetilaca našeg sajta. Ja sam ona što je u julu očistila prvu godinu, pa tako nizala i svaku sljedeću u roku. Vi ste rekli da će “budući poslodavac sigurno prepoznati moj kvalitet”.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )