FOTO: mojmagazin

Loša strana kupovine polovnog automobila su njegove godine, kao i činjenica da ga je prije vas, po pravilu, vozilo više prethodnih vlasnika, i to svako na svoj način.

S tim u vezi, što je automobil stariji postoji veći rizik da je pretrpio neki saobraćajni udes. I dok su neke saobraćajne nezgode bezazlene prirode, druge mogu ozbiljno uticati, kako na bezbjednost vozila, tako i na njegovu vrijednost.

Pri kupovini polovnog vozila, morate znati da prepoznate znake pretrpljenog udesa, kako biste mogli da donesete ispravnu odluku. Ovo su neki od znakova.

Kada je primjetno neko odstupanje?
Obiđite oko automobila i provjerite zazore između vrata, panela na karoseriji, poklopcu prtljažnika, branicima, blatobranima. Svaki od ovih otvora, trebalo bi cijelom svojom dužinom da bude iste veličine i proporcionalan u odnosu na druge takve otvore. Ukoliko je neki od njih disproporcionalno manji ili veći u odnosu na druge takve otvore na autu, onda bi taj dio vozila trebalo podrobnije ispitati.

Proizvođači automobila ulažu dosta truda kako bi sve na vozilu bilo perfektno poravnato, te ako izgleda kao da nije, postoji velika šansa da se nešto dogodilo tom vozilu.

Provjerite sumnjivu oblast kako biste uočili eventualna nepoklapanja u farbi i druge znake oštećenja. Ukoliko je zazor u blizini vrata, haube ili prtljažnika, otvorite ih i sa unutrašnje strane potražite dodatne dokaze koji ukazuju na udes.

Nekonzistetnost farbe
Svi paneli iz kojih je sastavljena karoserija automobila, trebalo bi da budu u istoj boji, sa istim tonom i sjajem laka. Ako je primjetno da farba na nekom mjestu odstupa od uobičajene, to je siguran znak da je nešto naknadno rađeno na tom delu auta. Uobičajena mjesta gdje bi se neusklađenost farbe mogla ispoljiti su branici, kontakti oko vrata.

Budući da je u odnosu na druge dijelove auta, branik lakše zameniti nego ga kvalitetno prebojiti, ovaj postupak može biti uzrok nepodudarnosti u boji vozila i otkriti zahvate koji su na vozilu preduzimani, navodi "Car bibles".

Ukoliko primijetite neslaganja u boji na dijelovima karoserije, zatražite objašnjenje od prodavca, a ako ga ne dobijete, bolje je kloniti se takvog vozila.

Iskrivljen ram
Nikada nemojte vjerovati onome ko vam kaže da je popravio ram vozila i da ga je vratio u prvobitni oblik.

Savijanje ga može samo oslabiti i učiniti potencijalno opasnim.

Naprslina na vjetrobranskom staklu
Ovaj znak zahtijeva prethodnu analizu budući da nisu sve naprsline vjetrobranskog stakla pokazatelji udesa. Rjecimo, naprslina koja izgledom podsjeća na "paukovu mrežu" i koja se proteže od ivice ka sredini stakla, vjerovatno je posljedica udesa. Sa druge strane, naprslina istog oblika koja kreće iz središnjeg dijela stakla vjerovatno je proistekla od udara nekog predmeta u staklo tokom vožnje.

Ipak, koji god uzrok naprsline bio, vjetrobransko staklo, ostavljeno u ovakvom stanju, znak je da vlasnik nije održavao vozilo. Reparacija stakla spada u  jednostavnije popravke, te ako nije bio u stanju to da popravi, možda je preskočio i mnogo drugih važnijih stvari.

Nedostajući pričvršćivači
Tokom dužeg perioda upotrebe automobila, nije neuobičajeno da se izgubi poneki pričvršćivač. Ipak, nekoliko nedostajućih karika ili šrafova može biti loš znak. Ako je na mjestu gde bi trebala biti karika postavljen šraf, to je znak da, nakon nekog zahvata nije sve poravnato kako bi trebalo biti te je umjesto originalne karike iskorišćen šraf kako bi sklop mogao i nadalje da ostane pričvršćen.

Uobičajena mjesta gdje se može desiti da neki pričvršćivači nedostaju su prostori za uvlačenje točka, kontakti vrata i karoserije, spojevi blatobrana i rama vozila.

Zarđali šrafovi
Pri izradi automobila, proizvođači koriste alate uz pomoć kojih ne dolazi do oštećenja boje na vrhovima zavrtanja i šrafova. Većina mehaničara ne raspolaže ovakvim alatima te je prinuđena na to da ošteti pričvršćivače prilikom vađenja što otvara prostor za pojavu rđe.

Zarđali zavrtnji i šrafovi znak je da su oni bili vađeni, a potom vraćeni na mjesto u nekom trenutku nakon inicijalne postavke.

Rasparni farovi
Kučišta farova prave se od plastike koja tokom vremena poprima zamućen izgled. Ukoliko primijetite da je jedan far čist a drugi požutio, jasno je da je samo jedan nedavno zamijenjen. Iako bi vlasnik koji želi nešto da prikrije mogao da zameni oba fara kako ne bi djelovali neujednačeno, to ne uradi baš svako.

Ako primijetite razliku između farova, podignite haubu i provjerite stanje u pozadini fara. Ukoliko je bilo udesa, dokaze ćete uočiti na tom mjestu.

Loše stanje identifikacione pločice vozila
Jedan od najlakših načina da provjerite da li je auto pretrpio udes je da provjerite u kom stanju je identifikaciona pločica vozila.

Nekim vlasnicima oštećenih automobila prođe trik da preprave pločicu i tako prodaju automobil neiskusnom kupcu. Jednostavna provjera stanja pločice može otkriti da li je auto bio udar ili potopljen.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )