FOTO: pixabay

​Farmerke mogu da traju mnogo duže ukoliko pazite šta radite sa njima.

Mnogima je to veoma važno, jer savšen kroj koji najbolje stoji često nije lak da se pronađe.
 
Slijedi nekoliko savjeta šta da prestanete da radite i kako da svojim omiljenim farmerkama produžite životni vijek.
 
Stavljanje svega i svačega u džep
Džepovi su dizajnirani da se u njih stavi nešto malo, poput maramice ili novca. Ali mnogi ih vide kao zamjenu za tašne, pa u njih stavljaju razne stvari - mobilne telefone, ključeve, karmin, cigarete, upaljače... Na ovaj način, osim što će da izgube oblik, vaši džepovi će se na nekim mjestima toliko istrošiti da će se pojaviti rupe koje će biti sve veće i veće.
 
Prečesto pranje
Što više perete farmerke, to više blijede i materijal postaje sve tanji, a samim tim skloniji pucanju, posebno na dijelovima koji su pod određenim naporom - npr. na koljenima ili zadnjici. Najbolje ih je prati svake dvije-tri nedjelje, naravno, ako nisu vidljivo prljave.
 
A što se tiče mirisa, možete ih osvježiti tako što ćete ih staviti u zamrzivač na nekoliko sati.
 
Temperatura pranja je previsoka
Mnogi ljudi peru farmerke na maksimalnoj temperaturi, što nije dobro za njihovu dugovječnost.
 
Visoka temperatura uništava strukturu vlakana i farmerke postaju sklonije pucanju i mijenjanju oblika.
 
Ako želite da dugo izgledaju kao nove, perite ih na nižoj temperaturi i pustite da ciklus centrifuge bude sporiji. Koristite deterdžent za obojene tkanine. U idealnom slučaju, operite ih ručno.
 
Uzdržite se od stavljanja farmerki u sušilicu ili na direktnu sunčevu svjetlost tokom toplijih dana. Visoka temperatura će ih uništiti, kako strukturu materijala, tako i boju. Umjesto toga, polako ih osušite na sobnoj temperaturi. Takođe, stavite štipaljke na pojas, nikako na noge.
 
Agresivno trljanje mrlja
Ovo je velika greška, jer će na mjestima trljanja, pored mrlje, nestati i boja.
 
Umjesto toga, nježno uklonite mrlje - posebnim sredstvom ili domaćom mješavinom. Na primjer, pospite bebi puder na masne tačke i ostavite ga nekoliko sati da upije masnoću. Ili, nježno tapkajte mrlju mješavinom soli i vode.
 
Deterdžent za suđe takođe pomaže kod masnoća i drugih mrlja. Stavite malo sredstva direktno na mrlju, nježno utrljajte u tkaninu, ostavite deset minuta i isperite.
 
Ne kačite ih na vješalicu
Ako želite da zadrže oblik, nakon pranja i sušenja preklopite ih i stavite u orman. Izbjegavajte da ih stavljate na vješalicu jer će ih sopstvena težina u kombinaciji sa gravitacijom istegnuti, odnosno promijeniti im oblik, prenosi "24Sata".
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
brcko_gas
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )