FOTO: pixabay

Nerijetko, roditelji na viku i izlive bijesa odgovaraju povišenim tonom, prijetnjom, fizičkom kaznom. Umjesto toga, a zarad djetetovog i ličnog mentalnog zdravlja, neophodan je sasvim drugačiji pristup

Vaše dijete je opet ljuto? I čini vam se, ponovo bez razloga. Baca igračke po sobi, histerično viče, udara rukama i nogama o pod, plače. Najgora roditeljska reakcija u tom slučaju je, objašnjavaju stručnjaci, apsolutno ignorisanje takvog ponašanja, jer odrasli znaju da će se dijete svakako umiriti. Prije ili kasnije.

Nerijetko, roditelji na viku i izlive bijesa odgovaraju povišenim tonom, prijetnjom, fizičkom kaznom. Umjesto toga, a zarad djetetovog i ličnog mentalnog zdravlja, neophodan je sasvim drugačiji pristup.

Stručnjaci savjetuju da roditelj u tom trenutku priđe histeričnom mališanu i zagrli ga. Ili mu stavi ruku na rame. Pogleda ga u oči. Pita nježno šta ga muči, zbog čega plače ili se ljuti. Suština je da mu se mama i tata fizički približe. Toliko blizu da će se on osjećati primijećenim, što mu je potrebno da bi stopirao izlive nezadovoljstva. Dijete će na to, kažu stručnjaci, u 90 odsto slučajeva pozitivno odgovoriti. Umiriće se i prestaće da histeriše. A roditelji će sačuvati živce i glas.


 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )