FOTO: null

Ovi paraziti vole vlažna mesta, a u prirodi se najčešće mogu naći u visokoj travi i grmlju.

Krpelji su napasnici koji su najaktivniji upravo sada. Ako se ne uklone iz tela na vreme, mogu izazvati ozbiljne bolesti poput upale mozga ili Lajm borelioze. 

Ovi paraziti vole vlažna mesta, a u prirodi se najčešće mogu naći u visokoj travi i grmlju. Ipak, morate da znate da krpelj može da se šeta i satima po telu dok ne nađe pravo mesto. 

Samopregled je najvažniji 

Pre odlaska u prirodu potrebno je namazati se specijalnim sredstvima protiv krpelja, a nakon boravka na otvorenom preporučuje se tuširanje kao i detaljni pregled kose i kože celog tela. 

Posebnu pažnju posvetite mestima koja zadržavaju vlagu poput pazuha, prepona, kože stomaka i iza uha. Ako ga pronađete, ne paničite. Ukoliko možete, idite do doma zdravlja ili hitne pomoći kako bi ga osoblje uklonilo na stručan način. Ako ste daleko od lekara, evo kako da to uradite sami. 

Uklanjanje u tri koraka 

1. Zalijte alkoholom mesto gde vas je ujeo krpelj i pustite ga tako dva do tri minuta. 

2. Uzmite pincetu za vađenje krpelja pa njome posegnite što dublje uz ivicu kože da ga uhvatite za glavu. 

Iako se možete poslužiti i klasičnom pincetom, u apotekama se može naći specijalna pinceta za uklanjanje ovih parazita s kože koja je jednostavnija za korišćenje, jer običnom možete da mu otkinete glavu, što nije dobro.. 

3. Okrećite pincetu u suprotnom smeru od kretanja kazaljka na satu dok ne uklonite celog krpelja.

Dezinfikujte mesto ugriza nakon uklanjanja krpelja, preko njega zalepite flaster, pa pratite hoćete li primetiti kakve promene na koži. U slučaju da se koža zacrveni, odmah se javite lekaru.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )