FOTO: planthouse.hr

Kada kupite cvijeće, zemljište u kojem ga sadite već posjeduje hranjive materije, ali one će se ubrzo istrošiti, zbog čega se biljka prihranjuje.

Sobno cvijeće ima drugačiji način života u kućnim uslovima, koji se razlikuje od njihovog prirodnog staništa. Zato je uz sve korake pravilne njege svake biljke, potrebna i prihrana.
 
Prihrana sobnog cijveća razlikuje dve kategorije:
 
- Prihrana zelenih listajućih biljaka
- Prihrana cvjetajućih vrsta biljaka

Đubriva za sobno cvijeće razlikuju nekoliko načina korišćenja. Naime, možemo ih koristiti u vodenom rastvoru, prilikom zalivanja biljke ili u vodenom rastvoru praha đubriva. Postoje i čvrsti oblici đubriva poput granula ili štapića, koji se stavljaju na površini zemlje.
 
Pored ovakve prihrane, sobno cvijeće se može hraniti i folijarnim putem, preko listova. Za takvu vrstu đubrenja se koristi mineralna prihrana koju ubacimo u ručnu prskalicu sa pumpicom i prskamo listove.
 
Sa đubrivom ne treba pretjerivati, jer velika količina istog može dovesti do potpunog sušenja cvijeća. Prihrana se čuva na hladnim mestima i nema rok trajanja. Pri korišćenju đubriva, postupajte po upustvu na proizvodu, ali je uglavnom sasvim dovoljan 1 gram prihrane na 10 litara vode.
 
Pepeo kao prihrana
 
Pepeo sadrži alkalne i zemnoalkalne elemente poput kalcijuma, kalijuma i magnezijuma. Zbog toga se često koristi kao prihrana. Pepeo smanjuje kiselost zemljišta, pozitivno utiče na biljno tkivo i podiže otpornost cvijeća na sušu. Takođe je poznato da ovakva đubriva pružaju jake i čvrste plodove biljaka.
 
Prihrana od pepela se uglavnom koristi kod biljaka koje pružaju plodove. U zemlju se unosi na jesen ili rano proleće, otprilike 3 mjeseca prije berbe. Od pepela, najbolje je koristiti onaj nastao nakon sagorijevanja tvrdog drveta poput hrasta ili bukve.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )