FOTO: pixabay

Kada dođe pravo ljeto i visoke temperature svojstvene ovom godišnjem dobu, postoje određene stvari na koje treba obratiti pažnju i kojih se valja pridržavati, kako bismo se zaštitili i "preživeli" vrele dane.

Najvažnije je ne izlagati se suncu u periodu između 10 i 17 sati. Ovo posebno važi za djecu, trudnice, starije osobe i srčane bolesnike. Duži boravak na suncu i visokim temperaturama može da rezultira raznim simptomima pregrijavanja tijela, kao i sunčanicom. Evo što treba da radite kako do toga ne bi došlo. 

Važno je da pijete puno tečnosti koja se gubi znojenjem. Voda je najbolja u ovom slučaju, dok bi kafu i alkohol trebalo izbjegavati s obzirom na to da uzrokuju dehidraciju. Osim vode, važna je i hrana bogata vodom kao što je krastavac, paradajz, salata ili lubenica.

Skrivanje u hladu 

Kod prvih simptoma uticaja vrućine na tijelo važno je skloniti se u hladovinu. Pretjerano znojenje, mučnina, osjećaj malaksalosti ili ubrzani puls poručuju da je vrijeme za hlad i tečnost. 

Prozirna odjeća 

Svijetle boje, šešir, naočare za sunce i odabir laganijeg materijala imaju važnu ulogu u odbrani od toplote i neželjenih posledica. 

Sredstva sa zaštitnim faktorom 

Važno je redovno korišćenje sredstva sa odgovarajućim zaštitinim faktorom koja štite od UV zračenja. Posebno treba paziti na djecu i bebe i za njih koristiti faktore iznad 30.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )