FOTO: Agrosavjet

Pirinač se lako kvari ukoliko se ne čuva pravilno.

Pirinač je često nezaobilazna namirnica u mnogim jelima, prilagodljiv je i možete da ga napravite na različite načine, ali da li ste se zapitali da li može da se pokvari?
 
Ukoliko se ne skladišti pravilno pirinač može da razvije buđ i postane "skladište" insektima. Bijeli pirinač ima relativno duži rok trajanja od smeđeg. To je zato što smeđi pirinač ima veći sadržaj ulja, što mu skraćuje rok trajanja. Dok bijeli pirinač može lako da izdrži 3-4 godine, smeđi pirinač neće moći da traje duže od 8 mjeseci.
 
Najlakši način da spriječite kvarenje pirinča je držanje u hermetički zatvorenoj posudi. Odlučite se za staklenu ili bolju plastičnu posudu. Ovo će da spriječi vlagu i održaće pirinač.
 
Drugi način pirinča je njihovo zamrzavanje.
 
Kako prepoznati pokvareni pirinač?
Pirinač je skrobna namirnica i bakterije tu vole da se razmnožavaju. Lako se kvari ako se ne skladišti pravilno. Ako počne da se suši, razvije buđ, promjeni boju ili čudno miriše to su glavni pokazatelji da se pirinač pokvario. U slučaju da primjetite bube odmah treba da ga bacite. Kuvanje ovog pirinča povećava šanse za trovanje hranom.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )