FOTO: null

Proces razvoda je stresan za sve, a razdvajanje roditelja najteže pada djeci. Kako bi kroz ovaj period prošli najbezbolnije, savjetujemo da se vodite sledećim uputstvima.

Otkrivamo vam pet načina da olakšate vašem djetetu razvod. 

Ne pričajte o bivšem partneru pred djetetom 

Iako je sasvim normalno da se osjećate emotivno tokom razvoda, možda je izražen bijes ili izdaja, moraćete da naučite da kontrolišete osjećanja. Vaše djete ne treba da zna vaše emocije, niti da osejti patnju. Ovo važi za mlađu djecu, jer će starija svakako to osjetiti i vidjeti na vama. 

Važno je da ne pričate o tome sa dejtetom, već te teme ostavite za prijatelje, porodicu ili psihologa, ako ojsetite potrebu. 

Nemojte dati svojoj deci sve, samo zato što osjećate krivicu 

Procenat razvoda je veoma visok u svijetu, ali i kod nas, što znači da mnogo djece odrasta u porodicama razvedenih roditelja. Takva djeca mogu veoma brzo da nauče da se prilagode novim situacijama, što im može i te kako značiti kasnije u životu. 

Nemojte pokušavati da podmitite svoje djete kako bi vas ono voljelo. Ono je vaše, tako da će vas voljeti bez obzira na sve, u dobrim i u lošim situacijama. 

Poštujte roditeljske razlike u odgajanju 

Probajte da podržavate roditeljske razlike u odgajanju, sem ako se u potpunosti kose sa vašim načelima. Ipak imajte u vidu da raspravljanje sa bivšim partnerom će uticati na vaše djete, te učiniti više štete nego koristi .

Vaše djete treba da zna da se vi i vaš bivši imate drugačija razmišljanja, ali da ste otvoreni prema dogovorima. 

Odvojite vrijeme za zabavu 

Igrajte se sa svojim djetetom – to je njihov jezik. Pokušajte da se spustite na njihov nivo i zabavljate se. Možete igrati zabavnu igru, plesati ili crtati. Izađite napolje i provedite vrijeme u sportskim aktivnostima. Joga u prirodi ili vožnja biciklom će ga sigurno oduševiti. 

Imajte u vidu da kada se igrate sa svojim djetetom, on se osjeća mnogo povezanije sa vama. 

Odvojite vrijeme za odmor 

Obavezno odvojite slobodno vrijeme samo za sebe. Uživajte u aromatičnoj kupki, idite na masažu ili provedite vrijeme sa prijateljima. Važno je da sebi priuštite odmor, ali i da jedete hraniljive i zdrave namirnice. 

Napomenućemo da nikako ne treba da provodite vreme žaleći zbog svoje prošlosti. Ne možete se vratiti nazad i promjeniti stvari.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )