FOTO: RTL

Godišnji trošak Fonda zdravstvenog osiguranja RS za citostatike iznosi oko 12 miliona KM, a samo jedna ampula određenog lijeka za liječenje najtežih bolesti zna da košta i preko 6.000 KM.

Primjera radi, za godišnju terpiju osiguranika koji boluje od karcinoma pluća FZO izdvaja oko 170.000 KM, saopštili su iz ovog fonda.

– Lani je za bolničku zdravstvenu zaštitu izdvojeno oko 279,9 miliona KM, a godinu ranije oko 256,2 miliona KM. Poslije bolničke zdravstvene zaštite, najviše sredstava izdvaja se za primarnu zdravstvenu zaštitu, odnosno za finansiranje zdravstvenih usluga osiguranih lica u 54 doma zdravlja u RS, te za finansiranje lijekova na recept, skupih i specifičnih lijekova za onkološka i neonkološka oboljenja i slično – kažu u FZO.
Naglašavaju da povećanje prava, odnosno veći broj usluga i dostupnih lijekova o trošku Fonda znači i veće troškove za zdravstvenu zaštitu.

– U situaciji kada se prihodi od doprinosa za zdravstveno osiguranje neredovno uplaćuju, zdravstvo, dugoročno gledano, neće biti u mogućnosti da odgovori svim izazvovima koja nam nameće savremena medicina, dok su potrebe za skupom dijagnostikom i inovativnim lijekovima sve veće, a iziskuju ogromne, milionske troškove. Zato još jednom apelujemo na javost da nas podrži u nastojanjima da se obezbijede dodatni izvori finansiranja, baš kao što su to učinile i zemlje regiona. Iako po pravima iz zdravstvenog osiguranja RS ne zaostaje u odnosu na zemlje regiona, ono na šta Fond godinama apeluje jeste da su zdravstvu potrebni dodatni izvori finansiranja od akciza na duvan, alkohol i slično. Naš zdravstveni sistem se sada isključivo finansira od doprinosa za zdravstveno osiguranje – ističu u FZO.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )