FOTO: Agropress

Kajsije sadrže vitamine A, C, B i karotenoide u značajnim količinama, od minerala tu su kalijum, bakar, mangan, gvožđe, magnezijum i fosfor. Kao i većina voća, vrlo dobar su izvor vlakana, a velik deo zasluga za zdravlje dolazi od obilja antioksidanata koje sadrže.

Malo  ko može da odoli kajsijama. Ovo ukusno voće je i odličan lijek. Zbog svog sastava veoma povoljno djeluju na cio organizam. Sezona kajsija je počela, zato ih maksimalno iskoristite.

Podstiču odbrambenu snagu organizma i štite od infekcija, jačaju zube i kosti. Zbog visokog sadržaja gvožđa preporučuju se anemičnim osobama.

Prepune su vitamina A, C i B, karotenoida i ksantofila, nutrijentima koji čuvaju vid, sprečavaju makularnu degeneraciju i slabljenje očnog mišića u starosti.

Evo kako kajsije utiču na zdravlje: 

Ubrzavaju metabolizam 

Kajsije su odličan izvor vlakana, a ukoliko ih pojedete prije obroka, dobro će uticati na metabolizam i ubrzati ga. Vlakna razgrađuju masne kiseline i tako brinu o zdravlju sistema za varenje.

Dokazano je da smanjuju rizik od rizik od raka, te produžavaju životni vijek.
Čuvar srce

Kad je voće puno vlakana, pomaže pri snižavanju holesterola, što znači da štiti srce. Kalijum koji sadrži ovo voće održava zdrave nivoe elektrolita i tako pomaže radu srčanih mišića.

Pogoduju trudnicama 

Sok kajsije je izvrstan izvor kalcijuma i gvožđa i to je razlog zašto se preporučuje trudnicama i maloj djeci.

S obzirom na to da sadrže 10 puta više magnezijuma od ostalog voća, poboljšavaju funkcije mozga.

Podstiču mršavljenje

Kajsije su niskokalorične, pa se zato preporučuju svima koji pokušavaju da smršaju. Vrlo su hranjive, pa nećete imati napade gladi.
Jačaju kosti

Kalcijum je potreban kako bi se kosti razvile i ostale zdrave, a kajsija ga sadrži u velikim količinama. Bez dovoljno kalijuma kalcijum se ne može pravilno apsorbovati u organizmu, a kajsije i njega sadrže u velikoj količini.

Zahvaljujući vitaminu A koje sadrži smatraju se i u najboljim prirodnim saveznikom u očuvanju zdravlja kože.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )