FOTO: pixabay

Vašington - Šoljica kafe popijena nekoliko časova prije odlaska u krevet ne utiče na spavanje, pokazuju rezultati nove studije.

Istraživači sa Univerziteta Florida Atlantik i Medicinske škole Harvard bilježili su nivoe konzumiranja kofeina, alkohola i nikotina među 785 dobrovoljaca i poredili njihove svakodnevne bilješke o spavanju i podatke sa senzora na narukvicama.

Oko 40 odsto članove ove grupe konzumiralo je kafu tokom najmanje jedne noći za vrijeme izvođenja studije, koja je u prosjeku trajala po 6,7 noći po osobi.

Analizom je utvrđeno da nikotin i alkohol remete san i da popušena cigareta u kasnim satima skraćuje spavanje za 42 minuta, ali da kofein nema efekta, prenijela je agencija PA.

Doktor Kristi Spadola sa Univerziteta Florida Atlantik napisala je u žurnalu “San” da ova studija predstavlja jedno od najvećih istraživanja o večernjem konzumiranju alkohola, kofeina i nikotina uz objektivno mjerenje efekata na san.

Ona je rekla da unošenje nikotina ili alkohola u periodu do četiri časa prije spavanja negativno utiče na san.

“Nismo uočili vezu između unošenja kofeina u periodu do četiri časa prije odlaska u krevet i bilo kakvih parametara sna”, napisala je Spadola.

Ona je dodala da ovi zaključci “podržavaju preporuke o zdravom snu, koje promovišu restrikciju večernjeg nikotina i alkohola”.

Nacionalna zdravstvena služba preporučuje smanjenje konzumiranja čaja, kafe, energetskih napitaka ili gaziranih pića prije odlaska u krevet jer se smatra da kofein ometa proces padanja u san.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )