FOTO: pixabay

Za kafu od pečuraka priča se da je zdravija alternativa klasičnoj kafi jer sadrži ekstrakte ljekovitih pečuraka.

Iako su različite mješavine kafe u trendu, ovaj koncept nije ništa novo. Prema nekim izvorima, pečurke su se koristile kao zamjena za kafu u Finskoj još za vrijeme Drugog svetskog rata kad su zrna kafe bila nedostupna. Ne treba ni spominjati da se pečurke oduvijek koriste u azijskim zemljama kako u kulinarske tako i u medicinske svrhe (pogotovo u kineskoj medicini).

Uobičajene ljekovite pečurke koje se koriste za pripremu ove trendi kafe uključuju:
Chaga pečurke
Reishi
Kordiceps i neke druge

KAKO SE PRAVI?
Da bi se napravila kafa od pečuraka, one se ekstrahiraju i od njih se pravi organski prah u kojem nema drugih aditiva. Dvostrukim postupkom ekstrakcije pečurke se zatim dehidriraju, melju u fini prah i mješaju u mljevena zrna kafe. To se obično radi u razmjeri 1:1.
 
OVAKVA KAFA SADRŽI MANJE KOFEINA
Kofein je stvar koja se prirodno nalazi u nekim namirnicama poput zrna kafe, zrna kakaa i listova čaja, ali se takođe dodaje u sintetičkom obliku u drugu hranu i piće.
 
Kao što je spomenuto, količina pečuraka u prahu obično se kombinuje s jednakom količinom mljevene kafe. Budući da prah od pečuraka ne sadrži kofein, smanjuje sadržaj kofeina u konačnom proizvodu na pola, u poređenju s običnom kafom.
 
POTENCIJALNI ZDRAVSTVENI BENEFITI
Ovakvi proizvodi još uvijek su nedovoljno istraženi i ispitani, pa je nejasno da li postoje pozitivni ili negativni zdravstveni efekti mješanja pečuraka i kafe. Sigurno je reći da, iako ljekovite pečurke i kava sami po sebi imaju neke utvrđene blagodati, postoje brojne neprovjerene zdravstvene tvrdnje o prednostima kafe od pečuraka.
 
Iako postoje dostupni dokazi koji obećavaju, potrebno je više istraživanja kako bi se provjerili ti efekti na zdravlje.
 
KOJI SU NEDOSTACI?
Iako je kafa s pečurkama možda uzbudljiva stvar koju biste željeli da probate, treba uzeti u obzir neke nedostatke. Glavni nedostatak je taj što trenutno nedostaju studije o zdravstvenim efektima ovakvih napitaka na ljude.
 
Osim toga, kafa s gljivama je skupa. Često košta dvostruko skuplje od uobičajene kafe.
 
Iako je za većinu ljudi ovaj napitak možda siguran, o tome je uvijek poželjno razgovarati sa svojim ljekarom, pogotovo ako uzimate lijekove ili imate već neke zdravstvene probleme.
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )