FOTO: null

Ako ste prestali da pušite ili ste strastveni pušač, najbrži način da tijelo očistite od nikotina je uz pomoć ovih namirnica.

Špinat
Folna kiselina je veoma važna za normalan rad i razvoj tijela, ali isto tako pomaže organizmu da se riješi nikotina. Velike količine folne kiseline nalaze se u špinatu.

Brokoli, karfiol i kupus
Povrće iz porodice kupusa je veoma zdravo. Osim što sadrži polifenole koji su se pokazali korisnim u smanjivanju raznih upala u probavnom sistemu, takođe sadrži i antioksidanse koji čiste tijelo od brojnih toksina. Kuvajte ih što kraće kako biste sačuvali sve njihove prednosti.

Zeleni čaj i vitaminska voda
Pušenjem tijelo gubi potrebnu tečnost, te organizam puno brže dolazi u stanje dehidracije. Ispijanje velike količine domaće vitaminske vode koju lako možete da napravite sami, te zelenog čaja prepunog antioksidanata ispirate nikotin iz tela.

Šargarepa
Nikotin unštava kožu i čini je beživotnom i suvom. Želite li da se riješite ove ružne nuspojave pušenja, jedite što više šargarepe. Ona sadrži velike količine vitamina A, K, C i B koji su glavni čistači tijela. Možete je i iscijediti u sokovniku pomiješanu s jabukom i limunom ili je isjeckajte u salatu.

Kivi, limun i narandža
Osim vode, pušenje iz tijela izbacuje i vitamine A,C i E koji jačaju imunitet i pomažu organizmu da se bori protiv raznih infekcija i bakterija. Kako biste nadoknadili izgubljene vitamine posegnite za kivijem ili pak popijte čašu limunade. Sok od narandže hidrira tijelo, pruža mu potrebne vitamine, ali i čisti organizam od nikotina. Iscjedite dvije narandže, dodajte malo vode i popijte između obroka.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )