FOTO: pixabay

Već nakon prvih kilometara vrijednost novog automobila drastično pada. Takav strmoglav pad nastavlja se tokom prvih šest godina tako da u tom periodu automobil izgubi i do 65 posto svoje vrijednosti. Nakon toga pad vrijednosti osjetno uspori tako da u idućih šest godina auto izgubi samo još 25 posto od vrijednosti.

Zbog toga se auto najbolje isplati prodati tek nakon što je navršio 12 godina. No, mnogi prodaju ranije jer se boje kvarova na starijim automobilima. Istina, troškovi popravaka rastu s godinama, no i to je još mnogo manje od troška kupovine i gubitka vrijednosti novog auta.

Također istraživanja su pokazala da se uljepšavanje automobila, popravci sitnih oštećenja, te troškovi popravka i servisa u pravilu ne odražavaju previše na cijenu rabljenog automobila kad ga se prodaje.

Gubitak vrijednosti

U prvih pet godina automobili gube do 65 posto vrijednosti. Dakle, ko proda automobil star do pet godina, najviše će izgubiti.

Manje kvarova

Moderni automobili sastavljeni su od oko 20.000 dijelova, no manje su podložni kvarovima nego prije 20 godina.

Svježa registracija

Uz dobro stanje, cijenu korištenog automobila najviše podiže kad ga se prodaje sa što duže važećom registracijom.

“Skupe” popravke

Trošak od nekoliko stotina KM za popravke godišnje i dalje je manji od troška za kupovinu novog automobila.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )