FOTO: srpskainfo.com

Kablovski operateri u Bosni i Hercegovini u prosjeku godišnje poskupe osnovnu pretplatu za jednu marku, a cijene određuju u skladu sa “tržišnim pravilima”.

Posljednje ovogodišnje poskupljenje operateri pravdaju rastom troškova prema TV kućama od kojih kupuju pravo emitovanja, ali tvrde i da pretplatnicima “stalno uvode dodatne kanale”.

U zavisnosti od operatera, prosječna cijena osnovne pretplate je oko 17,50 maraka, a kada se na to doda RTV taksa kao zakonska obaveza prema Javnom servisu, mjesečni iznos za TV pretplatu iznosi oko 25 maraka, odnosno 300 maraka na godišnjem nivou.

– Evidentno je da broj TV kanala u programskim šemama operatera u regionu i u “Elta-Kabelu” raste, a kako za najveći dio tih kanala postoji obaveza plaćanja TV kućama, to je razlog za blagi rast mjesečne pretplate na godišnjem nivou, koju je najveći broj operatera morao podići, uključujući i nas – kažu u ovom kablovskom operateru.

Posebno ističu da su se za popularni kanal “Arena Sport” obaveze plaćanja ove godine povećale za više od 100 odsto za sve operatere u BiH. I pored toga, “Elta-Kabel”, kako tvrde, gledajući cijene u BiH i regionu, uspijeva cijenu pretplate držati na gotovo najnižem nivou.

– Vezano za dodatne bonuse, pored rasta broja kanala, evidentan je i rast broja kanala u HD rezoluciji, što će biti nastavljeno tim tempom u “Elta-Kabelu”, dok se kod ostalih operatera to dodatno plaća – dodaju.

U kablovskom operateru “Blicnet” kažu kako je poznato da na cijenu usluge televizije utiče dinamika kretanja svih ukupnih troškova koji su uključeni u distribuciju TV usluge do krajnjeg korisnika.
– Činjenica je da svi ti troškovi, od kojih na većinu kablovskih operatera nema nikakvog uticaja, konstantno rastu. Jedan od najvećih izazova ogleda se u drastičnom poskupljenju na tržištu autorskih prava za distribuciju postojećih TV kanala, kao i za uvođenje novih kanala – navode u “Blicnetu”.

Dodaju kako su u proteklom periodu obogatili programsku šemu osnovnog digitalnog paketa sa više od 10 novih TV kanala različitih sadržaja.

– Značajan je rast troškova za nabavku opreme i uređaja, kao i za održavanje infrastrukture, a svakako je primjetan i veliki rast troškova za naknade i dozvole prema regulatornom tijelu. Svi ovi značajno povećani troškovi poslovanja primorali su nas da minimalno korigujemo cijenu usluge televizije kako bismo smanjili uticaj povećanih troškova i osigurali rentabilnost poslovanja, kao i dalji razvoj – obrazlažu u ovom kablovskom operateru.

S druge strane, regulator – Regulatorna agencija za komunikacije BiH kaže da operateri samostalno određuju svoje cijene. Kažu da su operateri jedino obavezni da pismeno obavijeste pretplatnike o predstojećim promjenama u cijeni i uslovima pružanja usluga, i to 30 dana unaprijed.

U asocijacijama potrošača nisu zadovoljni odnosom cijene i kvaliteta za kablovsku televiziju, te smatraju da na tržištu nema prave konkurencije.

Oko 400.000 pretplatnika

U Bosni i Hercegovini ima 50-ak kablovskih operatera. Tačan broj pretplatnika nije poznat, ali su procjene da oko 400.000 domaćinstava koristi usluge neke od kablovske televizije.

Broj kablovskih operatera može se smatrati manjim ukoliko se u obzir uzme da su najveći kablovski operateri u BiH potpuni ili djelimični vlasnici manjih kablovskih operatera u manjim gradovima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )