FOTO: SRNA

Poetsko-muzički kabare "Čeznem da vam kažem" nasmijao je, ali i rasplakao brojne Bijeljince koji su poslušali autora - glumca Milorada Damjanovića i tokom dvočasovnog programa otpustili svu tugu i sreću.

Damjanović je rekao da je ovo 64. izvođenje kabarea, koji je priča o njemu i o životu, a prvi put su nastupili u Bijeljini.
 
Na početku ovog uzbudljivog druženja, održanog sinoć u bijeljinskom Centru za kulturu, Damjanović se sjetio 29. novembra 1984, kada je bio izabran za pionira koji će govoriti pionirsku zakletvu i, kako je istakao, tada poželio da bude glumac.
 
Posebna atmosfera vladala je u sali kada je govorio stihove "Krvave bajke" - nije se čulo ništa osim emocije koja se izlivala iz njegovog glasa, a na kraju je istakao da ovom pjesmom čuva sjećanje i na taj istorijski događaj, ali i na onaj koji se u maju ove godine dogodio u Srbiji, kada je ova tužna pjesma dobila novu, savremenu konotaciju.
 
U dinamičnom kabareu Damjanović je pričao i o tome kako je zavolio poeziju, ali i da zbog toga nije bio "popularan" među djecom, ni u osnovnoj, ni u srednjoj školi.
 
Damjanović se sjetio kako su ga znali šutati na ulici, pljuvati, ali i kako je bio tužan jer nije znao zašto to proživljava, punih osam godina.
 
On je naveo da je 30 godina kasnije bio u Priboju na "Danima Danila Lazovića", kada su došli brojni glumci i gosti, te su otišli u kafanu, a njihovom stolu prišao je neki čovjek i upitao ga zna li ko je, a on se zagledao u njegove oči i sjetio se "vođe bande" koja ga je maltretirala prije tri decenije.
 
Damjanović je istakao da tu priču priča u kabareu jer zna da i u bijeljinskoj sali sjedi neko ko to prolazi, te mu poručio da ne odustaje i da nađe svoje utočište, mjesto gdje će ga razumjeti, a njemu je to bilo pozorište.
 
"Važno je da oprostite, izvinjenje će doći", naglasio je Damjanović.
 
Ovaj glumac gledaoce je zamolio da, koliko god nekada bilo teško, pamte samo srećne dane jer je jedino tako život lijep, nakon čega je otpjevana "Pamtim samo srećne dane".
 
Damjanović se sjetio i devedesetih, te napomenuo da mu je teško da u Republici Srpskoj priča o tom periodu kada je svuda bilo teško, ali ovdje posebno.
 
"Iako se teško živjelo, ljudi su se više pazili", konstatovao je Damjanović.
 
Damjanović je gledaoce zamolio da nikada ne zaborave šta su njihovi roditelji uradili za njih, te završio zdravicom narodu srpskom LJubivoja Ršumovića "Deca ti se rađala".
 
U kabareu igra Milorad Damjanović, prvak drame Beogradskog dramskog pozorišta, a učestvuju sopran, stalni član Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Nataša Radovanović, pijanista Pavle Joksimović i specijalni gosti, glumci Mina Lazarević, Dragana Mićalović i Stevan Piale.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )