FOTO: srna

BEOGRAD - Satiričaru Jovu Nikoliću iz Ugljevika danas je u Beogradu uručeno priznanje "Ekselencija satire", koje dodjeljuje Udruženje književnika Srbije.

Osim Nikolića, priznanje "Ekselencija satire" koje se dodjeljuje najboljim stranim i srpskim satiričarima u regionu i dijaspori, dobili su Valentin Dimitrov /Bugarska/, Fabricio Karamanja /Italija/ i Hasijer Agire /Španija/.

Nikolić je izrazio zadovoljstvo što je jedan od laureata značajne nagrade koju je ustanovio Fond "Radoje Domanović" u saradnji sa Udruženjem književnika Srbije.

"Ova nagrada znači mnogo. Hvala žiriju koji je donio ovakvu odluku. Trudiću se da svojim radom opravdam povjerenje svih koji veruju u mene", rekao je Srni Nikolić.

Ovogodišnji dobitnici nagrade za ukupan doprinos srpskoj književnoj satiri su satiričar i glavni urednik "Ježa" Radivoje Bojičić /71/ iz Beograda i autor satiričnih romana Nenad Necić /58/ iz Svilajnca.

Najboljim knjigama satire na srpskom jeziku u 2019. godini proglašene su "Krstareće misli" /aforizmi/ Miroslava Sredanovića iz Beograda, "Berači polena" /poezija/ Nebojše Lapčevića iz Kruševca i "Etičko čišćenje" /poezija/ Pop D. Đurđeva iz Novog Sada.

Među nagrađenima je roman "Paradigmanoja" Pavla Teofilovića iz Beograda, priče "Šinjeli" Vojislava Minića iz Pirota i priče "Istine" Mila Lazarevića iz Ćuprije.

Posebnim priznanjem "Radoje Domanović" za naučno-teorijski doprinos satiričnoj književnosti nagrađen je Mališa Stanojević iz Beograda, za prevode srpskih satiričara na mađarski jezik Svetislav Nedučić iz grada Mako u Mađarskoj, a za afirmaciju i popularizaciju humora i satire Dimitrije Panfilov iz Sremskih Karlovaca.

O dobitnicima najznačajnijeg priznanja za književnu satiru u Srbiji odlučivao je žiri kojim je predsjedavao Radomir Andrić i članovi Duško Petrović, Petar Žebeljan, Vidak Maslovarić, Slađana Mitrović, Radoslav Tilger i Aleksandar Čotrić.

Čotrić je na svečanosti ukazao da je žiri imao težak posao da odabere najbolje u velikoj konkurenciji.

On je istakao da je Domanovićeva satira i danas aktuelna.

Ovo prestižno priznanje sastoji se od plakete i likovnog portreta Radoja Domanovića.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )