FOTO: InfoBijeljina

Aktivnosti koji su preduzimala udruženja društava za osiguranje i Biro zelene karte u BiH, kao i konkretne policijske akcije u vidu pojačane kontrole, dovele su do smanjenja broja neosiguranih motornih vozila, tvrdi Samira Zijadić, direktor Biroa zelene karte u Bosni i Hercegovini.

"Sve radnje koje su vršene u prethodnom periodu, a intenzivno u zadnjih pet godina, te postupanje ministarstava unutrašnjih poslova, u brojkama izraženo, doveli su do smanjenja broja neosiguranih vozila, kada se ovaj broj posmatra iz aspekta šteta prouzrokovanih neosiguranim vozilima, što predstavlja jednu od metoda na koji se ovaj broj računa", pojasnila je Zijadićeva.

Po evidencijama kojim Biro raspolaže, od 2016. bilježi se pad broja šteta od neosiguranih vozila. U zavisnosti od godine, ovi procenti smanjenja broja šteta se kreću od 1,5 odsto do 17 odsto smanjenja za svaku godinu od 2016. do 2020. godine (procenti nisu dati u hronološkom redu godina, već u procentualnom rasponu).

"Dakle, iako se bilježi porast broja ukupno registrovanih vozila u Bosni i Hercegovini, dolazi do smanjenja broja šteta prouzrokovanih neosiguranim motornim vozilima, te sa sigurnošću možemo reći da sve preuzete mjere dovode do rezultata, uz primjedbu da i dalje ima prostora za poboljšanje stanja i da smo kao država još daleko od evropskog prosjeka", rekla je Zijadićeva za portal InfoBijeljina.

Tvrdi da se ovakvo stanje pozitivno odražava na sigurnost građana, na način  da će šteta koja eventualno nastupi biti u cijelosti nadoknađena oštećenoj strani, a oštećena strana da će biti obeštećena u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

"Naravno, poštivanje zakonske obaveze za registraciju motornih vozila je u interesu vlasnika motornih vozila, jer će u protivnom sami snositi nastalu štetu iz saobraćajne nezgode, ali je značaj smanjenja broja neosiguranih vozila također velik i u širem društvenom smislu", napominje naša sagovornica.
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )