FOTO: null

Na udaljenosti 30 km od Tuzle, u pravcu Bijeljine, nalazi se akumulaciono jezero Sniježnica - idealno mjesto za ljubitelje prirode i pravo osvježenje u toplim ljetnjim danima.

Napravljeno je sedamdesetih godina za potrebe Termoelektrane Ugljevik.

Jedna od specifičnosti ovog jezera je i pravoslavna crkva u mjestu Rastošnica, koja je potopljena osamdesetih godina za vrijeme pravljenja akumulacije, ali i dalje prkosi zubu vremena.

Najveća dubina jezera iznosi 62 metra. Jezero predstavlja pravi raj za ribolovce. Ribe koje ovde možete uloviti su: babuška, škobalj, klijen, šaran, štuka, pastrmka, crvenperka, som, smuđ, a ima i rakova, što samo govori o čistoći vode na ovom jezeru.

Ulovljeni su primjerci štuke i do 15 kg. Broj ribe se iz dana u dan povećava, zahvaljući radu Ribolovnog društva “Šaran”, koje neprekidno radi na poribljavanju ovog jezera, i održavanju njegove okoline.Društvo broji oko 300 članova. Jedna od najvažnijih stvari je ta, da nema krivolova kao na ostalim jezerima u BiH. Zabrana ribolova noću je od 21 do 05 sati. Put prema jezeru je u odličnom stanju, plaža oko jezera uređena, a  jezerska voda čista i prijatna za kupanje.

Plaža na jezeru Sniježnica otvorena je od 01.05. do 01.09. tekuće godine. Najvećih broj posjetilaca na ovom jezeru primjetan je u ljetnjem periodu, kada dolaze zbog kupanja i razonode.

Uz malo truda i ulaganja, od ovog jezera bi se mogla napraviti prava turistička atrakcija.

Piše: Snežana Milošević


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )