FOTO: null

Iako su ga prije više od dva mjeseca skinuli sa dnevnog reda Savjeta ministara BiH uz obećanje da će o njemu vrlo brzo raspravljati, pravilnik o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH, z

Ovim pravilnikom napravila bi se ušteda od oko 110 miliona KM, od čega bi oko 80 miliona KM ostalo u fondovima zdravstvenog osiguranja RS i FBiH, a njegovo usvajanje jedan je od glavnih uslova za dobijanje kredita od Svjetske banke, koji bi trebalo da bude iskorišten za budžetsku podršku, a na osnovu kojih bi se smanjili fiskalni rizici i poboljšala srednjoročna stabilnost javnih finansija. 

U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva kažu da su svoj dio posla završili, prikupili sve potrebne saglasnosti i mišljenja i uputili ga Savjetu ministara BiH, u kojem nismo uspjeli saznati kada će ga staviti na dnevni red. 

"BiH je ostala jedina zemlja bez ovog akta i jedina u kojoj cijene lijekova formira industrija, bez uticaja države. Zato je lako zaključiti da je ključ opstrukcija u rukama farmaceutske industrije", rekli su agenciji Srna u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva. 

Ono što je zanimljivo jeste da su pojedini mediji posljednjih dana objavili da je predloženi pravilnik prošao, odnosno da je usvojen na sjednici Stručnog savjeta Agencije za lijekove i medicinska sredstva, međutim, kako kaže Lazar Prodanović, član tog savjeta, to nije tačno i o tome se nisu izjašnjavali. 

"Taj novi, predloženi pravilnik nije bio na dnevnom redu sjednice i o njemu nismo raspravljali niti smo ga usvojili", rekao je Prodanović, dodajući da je pravilnik koji se nedavno našao na sjednici Savjeta ministara BiH, koji je povučen, daleko nepovoljniji od tog dokumenta koji je izrađen ranije i koji je prošao Stručni savjet Agencije za lijekove i medicinska sredstva. 

On tvrdi da će sada predloženi pravilnik o cijenama lijekova, u odnosu na onaj stari koji je prošao Stručni savjet prošle godine, biti skuplji za oko sedam miliona KM. 

Naime, maksimalna cijena lijeka nakon usvojenog pravilnika kreiraće se na način da se uzmu cijene tog lijeka u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, saberu i podijele sa tri, a dobijeni rezultat biće maksimalna veleprodajna cijena lijeka u BiH. Prethodni pravilnik definisao je da se nakon dijeljenja sa tri, dobijeni broj pomnoži sa 0,95 i na taj način se dobija malo niža maksimalna cijena. 

"Nepovoljniji je sadašnji pravilnik od onog prethodnog. Zahvaljujući njemu, građani će platiti za oko sedam miliona KM više", rekao je Prodanović. 

Podsjećanja radi, BiH je jedina zemlja u Evropi koja nema pravilnik o cijenama lijekova, zbog čega pojedine medikamente plaća najviše u regionu. Tačnije, taj pravilnik je usvojen 2011. godine, ali nikada se nije primjenjivao u praksi zbog opstrukcija pojedinaca koji imaju direktan interes u svemu tome. Na insistiranje Svjetske banke, prošle godine izrađen je novi pravilnik o cijenama lijekova, ali nikada nije došao na dnevni red Savjeta ministara BiH jer Ministarstvo finansija i trezora BiH nije dalo zeleno svjetlo na taj dokument. Nakon promjena na čelu Agencije za lijekove i medicinska sredstva, pristupilo se izradi novog pravilnika, koji je došao na dnevni red Savjeta ministara BiH, ali je na sjednici povučen zbog dodatnih analiza. Ta sjednica održana je 14. jula i do danas se o tom dokumentu nije raspravljalo. 

U međuvremenu "Nezavisnim" su potvrdili da je pravilnik o cijenama lijekova uslov za kredit od 80 miliona dolara, koji su putem zajma za razvoj spremni odobriti BiH.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )