FOTO: null

Stručni savjet Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH usvojio je u petak pravilnik o maksimalnim cijenama lijekova u BiH prema kojem će građani medikamente plaćati jeftinije za najmanje 11 odsto.

Iz ovog stručnog savjeta poručili su da je pravilnik odmah upućen na usvajanje u Savjet ministara BiH, te da će biti razmatran u idućih deset do 15 dana.

Nakon toga pravilnik treba da bude objavljen u "Službenom listu BiH", a prvog ponedjeljka u martu iduće godine Agencija za lijekove i medicinska sredstva objaviće maksimalno dozvoljene veleprodajne cijene lijekova na tržištu BiH.

Član Stručnog savjeta Agencije Lazar Prodanović rekao je da su članovi ovog savjeta usaglasili stavove o članu deset pravilnika, a koji se odnosi na utvrđivanje koeficijenta za obračun cijene lijekova. Taj član je na prošlom sastanku bio sporan.

- Ovaj koeficijent iznosiće jedan odsto. Članovi iz RS su predlagali da koeficijent o maksimalno dozvoljenim cijenama lijekova ne bude 100 odsto od prosječnih cijena u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji nego 95 odsto, ali, nažalost, za to nismo dobili podršku - naveo je Prodanović.

Dodao je da će na osnovu pravilnika o maksimalnim cijenama lijekova u BiH biti ostvarena ušteda od oko 70 miliona maraka na godišnjem nivou. Prodanović je kazao da je na sastanku zaključeno i da godinu nakon primjene ovog pravilnika bude urađena analiza njegovog sprovođenja.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović poručio je da očekuje da Savjet ministara što prije usvoji pravilnik, kojim se prvi put u BiH na ovaj način formiraju cijene lijekova.

- Cilj je da BiH dobije jeftinije lijekove nego sada i da cijene uskladimo sa cijenama iz susjednih zemalja. Naravno, cilj je i da izjednačimo cijene lijekova u entitetima i kantonima u BiH - kazao je Osmanović.

Podsjetio je i da Svjetska banka insistira na ovom pravilniku, zbog čega i vjeruje da će on biti jednoglasno usvojen u Savjetu ministara BiH.

Svjetska banka

Iz Svjetske banke poručili su ranije da će, ako do kraja novembra ne bude usklađen pravilnik o lijekovima, povući svoju liniju od 80 miliona dolara zajma BiH za razvojnu politiku.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )