FOTO: BeCoolFull

Napraviti domaći jogurt je jednostavan proces, koji ne oduzima puno vremena, a ima mnoge prednosti. Domaći jogurt pravi se od svježeg mlijeka, znate tačno šta ste u njega stavili, prirodan je proizvod, i sigruno neće stajati na polici u frižideru više od 7 dana (kao što je to slučaj sa kupovnim jogurtom).

Da biste napravili jogurt, potrebno je svježe mlijeko i par kašika čvrstog jogurta ili pavlake.

Pravljenje jogurta:

Potrebno je par kašika čvrstog jogurta iz trgovine ili kisele pavlake.
 
Kada ste pripremili par kašika jogurta ili pavlake, ostavite ga na sobnoj temperaturi. Sljedeći korak je da imate svježe mlijeko, što masnije to bolje.

Mlijeko prokuvajte i ostavite da se prohladi toliko da bude toplo da možete staviti prst u mlijeko da vas ne opeče. Važno: Ne stavljati ga u frižider jer tada izrada jogurta nije moguća.

Kada se mlijeko prohladi, odvojiti par kašika mlijeka i pomiješati sa par kašika jogurta ili pavlake. Dobro izmiješati, pa spojiti sa ostatkom mlijeka. Šerpu sa mlijekom zatim poklopiti i dobro ušuškati stoljnjakom ili krpom.

Ostaviti 24 h na sobnoj temperaturi. Nakon 24h jogurt je spreman. Tako spreman jogurt držite u frižideru. Na oko pola litra mlijeka ide jedna kašika kupovnog jogurta ili pavlake.

Za sljedeći put možete sačuvati i par kašika tog jogurta koji ste sami napravili kako bi mogli napraviti novi. 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )