FOTO: null

Javni fond za dječiju zaštitu Republike Srpske obezbijedio je, povodom obilježavanja Međunarodnog dana djeteta 20. novembra, jednokratnu novčanu pomoć za djecu i ustanove, saopšteno je iz Fonda.

Jednokratna novčana pomoć obezbijeđena je za maloljetne porodilje koje su korisnici prava iz Zakona o dječijoj zaštiti, odnosno za novorođenčad čije su majke u momentu porođaja bile maloljetne. 

Novčana pomoć ukupno iznosi 2.350 KM za 46 porodilja /47-oro novorođenčadi/. 

Javna ustanova Centar za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Banjaluka će povodom ovog dana, a za unapređenje uslova za boravak i rad sa djecom oštećenog sluha i govora, prioritetno sa djecom predškolskog uzrasta, korisnicima usluga ovog Centra dodijeliti ukupno 2.000 KM. 

Novčana pomoć biće isplaćena sutra. 

Osim novčanih naknada, Fond će obezbijediti besplatan 10-dnevni boravak na moru učešćem u projektu "Socijalizacija djece Republike Srpske 2016." za učenike koji su osvojili prva mjesta /u tri uzrasne kategorije/ na literarnom takmičenju "Škola koju želim" u organizaciji Ombudsmana za djecu Republike Srpske. 

Ovim aktivnostima Javni fond za dječiju zaštitu želi da podsjeti da su djeca, njihovi interesi i potrebe prioritet Srpske.  

Međunarodni dan djeteta se tradicionalno obilježava 20. novembra na dan kada je 1989. godine Generalna skupština UN usvojila Konvenciju o pravima djeteta, koja predstavlja najšire prihvaćen dokument o ljudskim pravima i mjeru globalne odgovornosti prema djeci. 

Ovaj datum je prilika da se skrene pažnja na stanje, potrebe i probleme djece, na neophodnost odgovornog i aktivnog odnosa društva u cjelini, ali i pojedinaca, u cilju stvaranja zdravijeg i podsticajnijeg ambijenta za svako dijete. 

U vremenu opšte krize djeca, kao osjetljiva kategorija stanovništva, posebno ugrožena i da je neophodna kvalitetna podrška porodici sa djecom u smislu jačanja njenih kapaciteta.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )