FOTO: srpskainfo.com

“Oče naš” svakako je najpoznatija hrišćanska molitva koju svakodnevno izgovaraju milioni vjernika širom svijeta.

Evo kako je po predanju nastala.
 
Najčešća molitva među vjernicima svih hrišćanskih crkvi je “Gospodnja molitva” poznata još i po početnim riječima “Oče naš”. Zove se “Gospodnja molitva” zato što se vjeruje da ju je prvi izgovorio sam Isus Hrist koju je naučio apostole da se tako mole rekavši: “Ovako se vi molite…” (prema Jevanđelju po Mateju) ili “Kada se molite kažite…” (prema Jevanđelju po Luki).
 
Ova molitva zapisana je u Bibliji, u dvije od ukupno četiri knjige jevanđelja Novog Zaveta. Prevedena je na sve jezike svijeta koje govore hrišćani i kako je prilagođena lokalnim jezicima, uvijek pomalo odstupa od originala zapisanog u Bibliji, prenosi Žena Blic.

Ovo je verzija na srpskom jeziku:
 
Oče naš, koji si na nebesima,
 
da se sveti ime Tvoje,
 
da dođe carstvo Tvoje;
 
da bude volja Tvoja,

i na zemlji kao na nebu.
 
Hljeb naš nasušni daj nam danas,
 
i oprosti nam dugove naše,
 
kao što i mi opraštamo dužnicima svojim;
 
i ne uvedi nas u iskušenje,

no izbavi nas od zloga.
 
Kao i sve druge molitve uobičajeno je da se i “Oče naš” završi tako što vjernici kažu “Amin”.
 
Interesantno je da u Jerusalimu postoji crkva Pater noster (Oče naš). Prema predanju, na ovom mjestu je Isus posljednji put sakupio apostole i naučio ih molitvi “Oče naš”. U znak sjećanja na taj događaj po zidovima crkve nalazi se ispisan tekst molitve na preko 100 jezika, pa i na srpskom.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )