FOTO: mojezdravlje.net

Jedna od osam žena, a jedan od 50.000 muškaraca oboli od karcinoma dojke i još se ne zna tačno kako se razvija ova bolest koja je među najmalignijim i najčešćim uzrocima smrti, rekla je ljekar u Domu zdravlja u Doboju Nada Janjetović.

Janjetovićeva je kao faktore rizika navela gojaznost, menopauzu, konzumiranje prekomjernih količina alkohola, aktivno i pasivno pušenje, te genetsku predispoziciju.

"Kada se na vrijeme uoče promjene moguće je i liječenje. Skrining metoda omogućava utvrđivanje postojanja oboljenja, bez vidljivih simptoma", rekla je Janjetovićeva novinarima.

Šef Odjeljenja za radiologiju dobojskog Doma zdravlja Radivoje Vasiljević rekao je da postoji oko 40 tipova karcinoma dojke.

Prema njegovim riječima hirurg može da operiše pacijenta, a da ne odstrani dojku, kada je karcinom promjera od pola do dva centimetra, dok sve više od dva centimetra uključuje odstranjivanje.

On je preporučio da žene pregledaju dojke najmanje jednom mjesečno i to u danima kada prestane krvarenje tokom mjesečnog ciklusa, odnosno svakog petog dana u mjesecu za žene koje su menopauzi.

"Kada se na dojci napipa nešto što je fiksirano i ne može se pomjeriti, neophodan je odlazak ljekaru", naveo je Vasiljević i dodao da se skrining dojke radi u dobi od 50 do 69 godina, a kod mlađih se pregled obavlja ultrazvukom.

On je upozorio da su kod muškarca tumori dojke maligniji, teže se liječe i vuku teže posljedice.

"Karcinom kod muškaraca obično je povezan sa liječenjem prostate i lijekovima koji se koriste. Najčešće dolazi do ginekomasti, a dojke muškarca, kao posljedica hormonskih poremećaja, poprimaju izgled ženske dojke", pojasnio je Vasiljević.

Vasiljević je rekao da se u praksi susreo sa slučajevima muškaraca koji imaju karcinom dojke, a bili su dobi od 20 do 70 godina.

Stanojevićeva je pojasnila da mamografija predstavlja neinvazivnu radiološku metodu snimanja dojke, a kompletan proces, od dolaska pacijenta na odjeljenje do obrade snimka, traje do pola sata.

 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )