FOTO: pixabay

Cijena originalne “Kona” kafe je oko 70 dolara za 1 kg. Mark Tven je napisao: “Nijedna kafa nema bogat ukus kao Kona, neka se uzgaja gdje je to moguće i nazivajte je imenima kojima poželite.”

"Kona" je kafa koja raste isključivo na Havajima, ali to ne znači da je sva havajska kafa Kona. Poznata po svom blagom i aromatičnom ukusu, Kona je zapravo vrsta Arabike (Arabica), koja se uzgaja na padinama vulkana Hualalai i Mauna Loa i produkt je sa porodičnih plantaža kafe. Klima ostrva je savršena za drveće: U periodu rasta, od avgusta do januara smjenjuju se sunce i kiša, a u periodu sušenja, dugotrajni periodi sunca. Od januara do poznog maja havajska brda se zaklone nežnim, bijelim cvjetićima. Zatim, od maja do avgusta drveće kafe dobija zelene, bobičaste plodove (“trešnje”), koje sazrijevaju u snopovima tokom čitave sezone, dok ne postanu svjetlo grimizne. Poizvođači periodično ručno beru “trešnje”, zbog toga što ne sazrijevaju sve istovremeno. 

Dalji postupak podrazumijeva uklanjanje pulpe, fermentisanje unutrašnjosti i sušenje na prostranim, sunčanim platformama (poznatim kao “hoshidans”), gdje povremeno provjeravaju kako napreduje postupak sušenja i na kraju dolazi pečenje.

Havajska Kona je ogledalo multietničke istorije i vitalnosti savremenog lokalnog preduzetništva. Smatra se da je Konu u 19. vijeku iz Brazila donio misionar, Semjuel Raglis. U to vrijeme, plantažama kafe rukovodili su imućni zemljoposjednici. Kao rezultat globalnog preokreta na tržištu kafe 1890. godine, većina ovih plantaža je zatvorena. U tom trenutku su se probile manje, porodične plantaže, obično rukovođene japanskim imigrantima. Kona kafu danas proizvodi oko 600 manjih proizvođača.

Jedna od najskupljih kafa na svetu: Havajska "Kona"

Dok se na godišnjem nivou zvanično proizvede oko 1,3 miliona kilograma Kone, proda se oko 9 puta više - što je rezultat ukrštanja drugih vrsta, jeftinijih, sa skupocjenom Kona kafom. Na taj način su troškovi proizvodnje manji ali se osjeća aroma Kone. Međutim, nedavna istraživanja ukazala su na prevare na tržištu kafe, te da se kafa koja nema nikakve veze sa originalom, prodaje kao Kona. Samo iskusni konzumeri mogu da nanjuše prevaru.

Havajska kafa inspirisala je i čuvenog pisca, Marka Tvena koji je svojevremeno napisao: “Nijedna kafa nema tako bogatu aromu kao Kona, neka se uzgaja tamo gdje je to moguće i nazivajte je imenima kojima poželite. ”

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )